Hrvatska

INA od mađarskog preuzimanja izgubila 7.100 zaposlenika

INA od mađarskog preuzimanja izgubila 7.100 zaposlenika

Lani je tvrtka INA d.d. imala u prosjeku 2960 radnika, a cijela grupacija 9465 zaposlenih. Kada je mađarski Mol vlasnički zagospodario njome krajem 2008. godine, Tada je imala oko 16.600 zaposlenih, a Ina d.d. oko 10.100 radnika, kako prenosi Danica.

Također je lani u prosjeku INA zapošljavala 2960 ljudi, što je oko 110 osoba manje nego godinu ranije. Prosječna neto plaća lani je iznosila blizu 1800 eura mjesečno i veća je za 11 posto.

Danas, 15 godina kasnije, matična kompanija INA d.d. ima nevjerojatnih 7100 zaposlenih manje! Tijekom vladavine Mađara ostalo je manje od trećine radnika. Usporedbe radi, Podravka d.d. (matična tvrtka) lani je imala prosječno 3250 zaposlenika.

MOL je zagospodario INA-om nakon što mu je u listopadu 2008. godine, za vrijeme vladavine Ive Sanadera, Upravni odbor Fonda hrvatskih branitelja odlučio prodati svih sedam posto dionica koje su bile u vlasništvu fonda. U javnoj je ponudi te jeseni prikupio ukupno 22 posto dionica te postao najveći vlasnik kompanije.
Nakon toga, u siječnju 2009. MOL dobiva većinu u nadzornom odboru (pet od devet članova) i upravi INA-e je prevaga bio glas predsjednika uprave s čime se potpuno preuzima odgovornost za poslovanje tvrtke.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist