Aktualno

‘IN MEMORIAM SUBRATU MIŠI’ Nosić: ‘Bio si zaista u duši skromni franjevac’

Vijest o odlasku Miše Martinovića ispunila me emocijama. Znao sam da je taj jednostavni čovjek, praktični vjernik, legendarni glumac nakupio puno zemaljskih godina i da se zbog toga već nekoliko godina drži kuće. Svjedok sam da je često posjećivao crkvu Male braće. I nakon što više nije mogao dolaziti u nju bio je s franjevcima u vezi. Nije zato ništa čudno što mu je na prijedlog samostana Male braće uprava Franjevačke provincija sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru još u siječnju 2007. podijelila naslov ‘subrata’ – zapisao je o pokojnom velikanu teatra Miši Martinoviću vikar Male braće fra Stipe Nosić čiji in memoriam ‘subratu’ prenosimo u cijelosti.

– To je počasni naslov koji confratra čini dionikom duhovnih dobara zajednice. Titula je to koja se u ovo naše vrijeme rijetko podjeljuje. Mišo ju je dobio i zasigurno zaslužio svojim vjerničkim životom i mnogobrojnim dobročinstvima. Uvjerio sam se u to zorno kada je u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara 21. kolovoza 2012. u ljetnom kinu Slavica prikazan dokumentarni film o njemu. Zadivio me tada taj filmski dokument o bogatoj i uspješnoj glumačkoj karijeri jednog od najpoznatijih hrvatskih glumaca. Ali ono što me je tada posebno oduševilo jest otkriće da je taj dokumentarac samo blijeda slika toga čovjeka. Potvrdio mi je to Mišin nastup poslije filmske projekcije. Glumac je ustao i srdačno zahvalio brojnoj publici. Ukratko je opisao najvažnije točke svog života. Među njima istaknuo je činjenicu da je kao osamnaestogodišnjak sudjelovao na ‘blajburškom križnom putu’ i da je kasnije osuđen na 15 godina zatvora zbog čitanja ‘pastirskog pisma’ nadbiskupa Stepinca. Tom prilikom izjavio je da ga je u životu vjera krijepila i da ga je sam Bog čuvao, pa da on ‘više i ne vjeruje, nego zna da Bog postoji’. To usmeno svjedočanstvo žive vjere, izrečeno od umjetnika riječi pred mnoštvom, značilo je za mene više nego puno svećeničkih propovijedi. Shvatio sam tada da ovom čovjeku vjera u Boga znači više nego brojne nagrade koje je dobio. Danas shvaćam da mu je i naslov subrata bio važan, jer je zaželio iskoristiti stari privilegij i pokopati se u franjevačkom habitu. Dragi subrate Mišo! Bio si zaista u duši naš subrat i skromni ‘franjevac’. Prikazat ćemo svetu misu za tvoju dušu u tvojoj crkvi Male braće u petak, 6. kolovoza u 19 sati. Neka te Gospodin nagradi za sva tvoja dobra djela i neka ti podari svoj mir – poručio je fra Stipe.

Pročitajte još

FOTO Vijenci i cvijeće za sve poginule na moru

Dulist

43 PREKRŠAJA Trgovci zavaravali kupce tijekom ljetnog sniženja i akcija za početak škole

Dulist

AUDICIJA U NEDJELJU Dođite i postanite Linđovac!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija