Županija

IMENOVANJE Župan glavni izvjestitelj o financijskom okviru EU nakon 2020.

Župan Nikola Dobroslavić imenovan je danas u Bruxellesu glavnim izvjestiteljem za mišljenje ‘Paket višegodišnjeg financijskog okvira nakon 2020.’, na sastanku Povjerenstva za politiku i teritorijalne koheziju (COTER) u sklopu Europskog odbora regija.

Uz godišnji proračun, EU postavlja višegodišnji proračun na razdoblje od najmanje pet godina. Predsjednik Europske Komisije Jean Claude Junker predstavit će prijedlog Komisije o Paketu višegodišnjeg financijskog okvira EU nakon 2020. godine, 2 svibnja u Bruxellesu. Očekuje se započinjanje pregovora između Parlamenta, Komisije i Vijeća kako bi se postigao sporazum o proračunu prije Europskih izbora 2019. godine. U sljedećih šest mjeseci Europski odbor regija kao savjetodavna institucija treba izradit mišljenje o ovoj važnoj temi tj. sljedećem višegodišnjem proračunu koji bi tebao financirati nove prioritete te nadoknaditi manjak u proračunu nakon odlaska Ujedinjenog Kraljevstva.

Temeljem akta Europske komisije Župan Dobroslavić u narednim mjesecima oformit će stručni tim te sastaviti nacrt mišljenja uz savjetovanje s dionicima te nakon toga predložiti usvajanje dokumenta na plenarnoj sjednici Europskog odbora regija u prosincu 2018. godine. Župan Dobroslavić već ima uspješno iskustvo na poslovima glavnog izvjestitelja iz 2015. godine, na temu potrebe za boljim pravnim okvirom u prekograničnoj suradnji.

Posljednih godina Europski Parlament izborio se za fleksibilniji Višegodišnji financijski okvir kako bi se bolje odgovaralo na nepredviđena stanja poput kriza u eurozoni, migracijske krize i sigurnosnih pitanja. Trenutni Višegodišnji financijski okvir EU koji pokriva razdoblje 2014.-2020. Iznosi 963,5 milijardi eura.

Pročitajte još

Prilika za početnike – slobodan poslovni prostor u Poduzetničkom inkubatoru

Dulist

ISPUNITE ANKETU! Županija provodi istraživanje o javnom prijevozu putnika

Dulist

[FOTO] ‘SVE IDE PO PLANU’ Obišli smo radove na Vili Čingriji

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija