Kultura

IGRE Nastupi na Revelinu i u Pridvorju obilježili subotnju večer

IGRE Nastupi na Revelinu i u Pridvorju obilježili subotnju večer

U sklopu Dubrovačkih ljetnih igara sinoć su se održala dva nastupa. Jedan ansambla Lado na taraci tvrđave Revelin, a drugi dirigenta i pijanista Enriquea Bátiza ispred Franjevačkog samostana u Pridvorju u Konavlima.

Uvijek raznolik i reprezentativan, ovogodišnji repertoar LADO-a za festivalsku publiku sastao se od pjesama i plesova Baranje, Primoštena i okolice te istarskog kraja, plesa zagorskih drmešara, ličkog kola, narodnih plesova i pjesama bunjevačkih Hrvata i drugih. Za svoje uspješne nastupe, od osnutka do danas, ovjenčani su brojnim nagradama i priznanjima pa i nagradom Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama gdje su njihovi nastupi uvijek sjajno posjećeni. Uoči sinoćnjeg nastupa na Revelinu, ravnateljica Folklornog ansambla Linđo Anuška Matušić uručila je u Festivalskoj palači ravnatelju Ansambla LADO Krešimiru Dabu zahvalnicu za doprinos razvoju ovog dubrovačkog ansambla koji je lani proslavio svoju pedesetu obljetnicu.

Slavni meksički dirigent i pijanist Enrique Bátiz klavirski recital održao je pod stoljetnim platanom ispred Franjevačkog samostana u Pridvorju u Konavlima. Izvedena je jedna od najpopularnijih klavirskih skladbi Ludwiga van Beethovena Sonata br. 8 u c-molu tzv. Patetična, zatim Chopinova Druga sonata koja se po svom trećem stavku Marche funèbre često naziva i Pogrebnim maršem. Uslijedila je prva Noveleta Roberta Schumanna te još jedna Chopinova kompozicija, Poloneza u As-duru tzv. Herojska. Rođen u Mexico Cityju, poljskog i meksičkog podrijetla, Bátiz je glazbenu karijeru započeo kao pijanist, da bi od sredine 80-ih, postao jedan od najpoznatijih dirigenata Latinske Amerike. U dobi od 29 godina, Bátiz je osnovao Meksički državni simfonijski orkestar, kojemu je ostao dirigent do kraja 1982. godine. Zatim je imenovan glazbenim ravnateljem i dirigentom Mexico City filharmonije, gdje je ostao do 1989. Često je gostovao u Europi s Češkom filharmonijom i na kontinentu s najboljim orkestrima. Posebno aktivan bio je u Engleskoj, vodeći Londonski simfonijski orkestar, Londonsku filharmoniju, Royal Philharmonic i Royal Liverpool filharmoniju. Od 1984. godine, Bátiz je glavni gost dirigent Kraljevske filharmonije.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist