Aktualno

IDU PRVA TESTIRANJA Amerikanci tvrde da imaju cjepivo protiv koronavirusa

IDU PRVA TESTIRANJA Amerikanci tvrde da imaju cjepivo protiv koronavirusa

Američka tvrtka Moderna Inc. isporučila je nadležnim američkim zdravstvenim agencijama prvu seriju eksperimentalnog cjepiva protiv koronavirusa, a prva klinička ispitivanja na ljudima očekuju se u travnju.
Naime, ova je tvrtka priopćila, prema pisanju The Wall Street Journala, a što prenosi zimo.dnevnik.hr, da je uzorke cjepiva poslala Nacionalnom institutu za alergije i zarazne bolesti (NIAID). Preliminarni rezultati kliničkih ispitivanja mogli bi biti dostupni u srpnju ili kolovozu. No, cjepivo bi se moglo pojaviti tek 2021. godine.
Kompanija se, navodi Index, koristila tehnologijom mRNK (glasnička RNK) koja je prilično obećavajuća jer su mRNK cjepiva hipotetski brža i učinkovitija od onih koja se temelje na DNK. Razlog tome je što cjepiva koja se temelje na DNK moraju komunicirati s jezgrom stanice, dok se mRNK nalazi po cijeloj stanici te je stoga mnogo pristupačnija. Svjetska zdravstvena organizacija je pak priopćila kako polaže nade u antivirusni lijek protiv ebole – Remdesivir, koji se pokazao kao efikasan u smanjenju simptoma COVID-19. Klinička ispitivanja na ljudima se već provode te bi rezultati mogli biti poznati za nekoliko tjedana.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist