Grad

[IDEJNO RJEŠENJE] Bozdari-Škaprlenda kao multifunkcionalni prostor

[IDEJNO RJEŠENJE] Bozdari-Škaprlenda kao multifunkcionalni prostor

Idejno rješenje rekonstrukcije ljetnikovca Bozdari–Škaprlenda, gradonačelniku Matu Frankoviću, zamjenici gradonačelnika Jelki Tepšić i ravnateljici Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaeli Skurić sa suradnicima predstavile su predstavnice izrađivača, tvrtke Proto arch d.o.o.

Projektom rekonstrukcije ljetnikovca predviđena je uspostava interpretacijskog centra kao centra za posjetitelje. Rekonstrukcijom ladanjske kuće predviđa se formiranje polivalentnog prostora, unutar kojeg će biti moguća organizacija raznih kulturnih, prezentacijskih, izložbenih i društvenih manifestacija. Neposredno uz zapadni vrt ljetnikovca projektom predviđena je rekonstrukcija gospodarskog objekta, a unutar istog će se smjestiti sanitarni prostori za posjetitelje centra, ugostiteljski sadržaj, strojarnica te spremišni prostor. Istočni, južni i zapadni vrt ljetnikovca u budućnosti će biti javnog karaktera.

Kroz analizu niza prostornih prednosti i ograničenja, te zahtjeva prostorno-planske dokumentacije definiranim idejnim rješenjem očuvat će se izvorne funkcije ljetnikovca te dodati nove, sukladno suvremenim potrebama i ciljevima osiguranja samoodrživosti objekta te cjelogodišnjeg djelovanja na korist lokalnog stanovništva kao i posjetitelja.

Konzervatorski odjel u Dubrovniku odobrio je navedeno idejno rješenje kao i prethodno izrađeni Programski zadatak za rekonstrukciju ljetnikovca Bozdari u Rijeci dubrovačkoj.

Zavod za obnovu Dubrovnika, kao voditelj i naručitelj projekta, nastavlja s aktivnostima pripreme tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kompleksa, pri čemu se oslanja na sredstva iz proračuna Grada Dubrovnika, namjenska sredstva od povrata uloženih sredstava te na sredstva Ministarstva kulture i medija temeljem uspješnih prijava na Javne pozive za programe zaštite nepokretnih kulturnih dobara.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist