Aktualno

I ove godine povećan broj stolova u Gradu!

I ove godine povećan broj stolova u Gradu!

I ova turistička sezona sa sobom je donijela povećanje broja stolova i stolica u povijesnoj jezgri Dubrovnika. Scenarij je to na koji smo svi već pomalo oguglali, a prilikom điravanja po Gradu jednostavno smo naučili zatvarati oči.

Tako ove godine zakup javnih površina za stolove i stolice u povijesnoj jezgri, prema podacima Grada Dubrovnika, plaća čak 110 ugostiteljskih objekata. To je značajno povećanje kada se uzme u obzir podatak da je prošle 2012. godine 96 objekata plaćalo zakup javnih površina, o čemu je duList pisao još u travnju 2012. Na naše pitanje koliko u povijesnoj jezgri Dubrovnika ima ugostiteljskih objekata i suvenirnica, iz Grada Dubrovnika odgovoreno nam je kako ‘Upravni odjel za gospodarenje nekretninama raspolaže samo podacima o prostorima odnosno nekretninama u vlasništvu Grada Dubrovnika, a ne posjeduje podatke o prostorima u privatnom vlasništvu unutar povijesne jezgre’.

4,5 milijuna kuna zarade

– U poslovnim prostorima u vlasništvu Grada otvoreno je 29 ugostiteljskih objekata i 11 suvenirnica. Od 29 ugostiteljskih objekata u vlasništvu Grada, zakup javne površine (za stolove) trenutno plaća 20 zakupaca prostora. Ukupna godišnja vrijednost ugovora za zakup javnih površina u povijesnoj jezgri za 110 evidentiranih objekata iznosi 4.560.252,00 kuna – odgovorili su nam. Tako ni ove godine Grad Dubrovnik očito nije izradio evidenciju o broju ugostiteljskih objekata i suvenirnica u Gradu premda nam je još prošle godine odgovoreno kako se ‘evidencije trenutno ažuriraju’. Za pretpostaviti je i da je ove godine povećan i broj suvenirnica. Naime, prema podacima koje je duList dobio prošle godine od Udruženja obrtnika Dubrovnika, 2011. godine u povijesnoj jezgri bilo je oko 120 suvenirnica. Uzmu li se u obzir podaci koji se mogu pronaći na Internetu (prema kojima je u povijesnoj jezgri 2007. godine bilo evidentirano 40 suvenirnica, 2008. njih 60, 2009. čak 83, a 2010. njih 90) lako se može izvući zaključak kako se, počevši od 2008. do 2010. godine, svake godine otvaralo 20-ak novih suvenirnica, što bi moglo značiti da ove godine u povijesnoj jezgri imamo oko 150 suvenirnica.
Cvijeto Daničić, tajnik Udruženja obrtnika Dubrovnika, mišljenja je kako ove godine nije došlo do prevelikog povećanja broja ugostiteljskih objekata i suvenirnica.
– Neki su zatvorili, a došli su neki novi, možda je svega nekoliko novih otvoreno. Čini mi se da je broj isti kao i prošle godine. Jer Grad nema više gabarita za daljnje otvaranje – naglasio je Daničić koji također nema točnu evidenciju.

Grad stolova

No, sasvim sigurno i ove godine nastavljen je trend povećanja broja stolova i stolica kojima su prekrivene gradske ulice. A da svake godine one postaju sve krcatije stolovima i stolicama, lako se može iščitati iz plana korištenja javnim površinama u povijesnoj jezgri Dubrovnika.
Za analizu smo odabrali ulice Široku i Usku. Tako su primjerice u Širokoj ulici u ožujku 2007. godine tri ugostiteljska objekta plaćala zakup javne površine, a ukupno je 44,5 metara četvornih navedene ulice bilo pod stolovima. U ožujku 2012. zakup je odobren još jednom objektu brze prehrane, da bi prema zadnjim Izmjenama i dopunama plana korištenja javnim površinama u povijesnoj jezgri pokrivenost stolovima u Širokoj ulici iznosila oko 70-ak metara četvornih.

Zanimljivo je dodati kako su prema izmjenama i dopunama tog plana od 4. ožujka 2013. definirani i osnovni pješački koridori. Kao pješački koridor tako je definirana i Široka ulica (uz Brsalje, Vrata od Pila, Poljanu Paska Miličevića, Placu, Pred dvorom, Od Puča, Boškovićevu, Miha Pracata, Lučaricu, Svetog Dominika te Vrata od Ploča). U navedenim ulicama, navodi se dalje, neće se razmatrati zahtjevi za dodatnim zauzimanjem javnih površina, a već dodijeljene mogu se po potrebi umanjiti ili ukinuti. Također navodi se kako je u u ulicama koje su definirane kao osnovni pješački koridori potrebno ostaviti minimalno dva metra za slobodnu pješačku komunikaciju. No, u Širokoj ulici to očito nije slučaj.

U Uskoj ulici 2007. bio je samo jedan kafić kojemu je dozvoljen zakup na 40,80 metara četvornih. U kolovozu 2012. zakup je dozvoljen još jednom ugostiteljskom objektu te jednom kafiću. U ožujku ove godine još je jednom kafiću dozvoljen zakup, te je sveukupna pokrivenost stolovima i stolicama u toj ulici iznosila oko 58 metara četvornih.
I u ostalim ulicama situacija nije ništa bolja. Preko Prijekoga u srcu sezone ionako već godinama se ne može normalno proći. U ulici Za Rokom stolovi su se također proširili, pa čak ometaju prolaz našim starijim sugrađanima koji žive u domu ‘Domus Christi’.
Ipak, ovakva situacija bi se trebala urediti donošenjem Detaljnog plana uređenja povijesne jezgre Dubrovnika. Iako se već dugo o tome govori, kada će to biti nismo uspjeli saznati.
– Grad Dubrovnik ima u planu donijeti Detaljni plan uređenja povijesne jezgre Dubrovnika, no prije toga potrebno je usvojiti izmjene PPU-a i GUP-a – zaključili su.

Pročitajte još

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist