Grad

I FRANKOVIĆ PITAO ŠTO JE S NOVIM BRODOM ZA ELAFITE Postirina zamjena bit će spremna do 2023.?

Stanovnici Elafita uskoro bi tre­bali dobiti novi brod isključivo za pri­jevoz putnika, dok će se teret prevoziti trajektom, potvrdili su DuListu u stu­denom 2021. iz Agencije za obalni linij­ski pomorski promet. Riječ je o brodu, naglasili su, koji bi bio brži te bi imao veći kapacitet. Međutim, istaknuli su nam tada, sve se to može realizirati tek po otvaranju luke na Kalamoti u koju će moći pristajati trajekt. S druge strane, iz Jadrolinije su nam također najavili kako u novom koncesijskom ciklusu žele zamijeniti postojeće brodove s novim, modernijim brodovima koji bi se izgra­dili koristeći zelene tehnologije, a sve u suradnji s Ministarstvom mora prometa i infrastrukture te Europskim fondo­vima. Nužan uvjet za realizaciju takvih projekata, podcrtali su DuListu tada, je potrebna lučka infrastruktura koja uključuje opskrbu brodova električnom energijom koja za sada nije dostupna. Nova riva na Kalamoti je dovršena te je dobila uporabnu dozvolu, a s obzi­rom da se samo na nju čekalo, prema riječima iz Agencije za obalni linijski pomorski promet, odlučili smo provje­riti je li sada sve spremno za radove na novom brodu koji je Jadrolinija najavila. Provjerili smo i situaciju s napajanjem brodova električnom energijom na novoj rivi, a ravnatelj Županijske lučke uprave Željko Dadić naglasio nam je kako nova riva nema taj sustav te da on na njoj nikada nije bio ni predviđen.

— Takvo nešto nije ni predviđeno na Kalamoti jer taj otok nije stanica na kojoj ijedan brod noći pa da bi mu opskrba bila potrebna. Brodovi se napajaju u Suđurđu. Trenutno ne znamo detalje o novom Jadrolinijinom brodu kojeg najavljuju kao ni s koliko bi ga električne energije trebalo napajati – istaknuo je Dadić. ­

Projekt u završnoj fazi

Provjerili smo i s Jadrolinijom jesu li se po pitanju novog broda za Elafite koji bi zamijenio otočanima omiljenu Postiru pokrenuli određeni koraci.

— Projekt novog broda za liniju Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđu­rađ je u završnoj fazi te natječaj za izgradnju planiramo raspisati u prvoj polovici ove godine. Riječ je o moder­nom, bržem putničkom brodu koji će održavati liniju tijekom cijele godine, u svim vremenskim uvjetima. Tako­đer, svi novi projekti koje pripremamo imaju naglasak na ekološki prihvat­ljivim tehnologijama. Jadrolinija tre­nutno ima potpisan koncesijski ugovor za brodsku liniju Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ do 2023. godine. Plan je da novi brod bude spreman za novi ciklus koncesijskih natječaja 2023. godine. Svjesni smo da su otočani Elafita veoma emotivno vezani uz Postiru te im želimo ponuditi dostojnu zamjenu kakvu zaslužuju – naglasili su DuListu iz Jadrolinije.

Dostojna zamjena Postiri

Dodali su i da uslijed dovršavanja radova na novoj rivi na Kalamoti od 1. siječnja trajektna linija Dubrovnik – Lopud – Suđurađ pristaje i na ovom otoku čime se povećala povezanost Elafita s kopnom i olakšao teretni pro­met prema otocima.

— Ova je izmjena uvedena u surad­nji s lokalnim otočnim zajednicama, a s ciljem uvažavanja njihovih potreba. Cilj nam je osnažiti vezu Dubrovnika i Elafita te ponuditi otočanima brod na koji će biti ponosni – zaključili su iz Jadrolinije.

Gradonačelnik Mato Franković proteklog tjedna sastao se s premijerom Andrejem Plen­kovićem te mu je posebno istaknuo problematiku povezivanja Elafita s Dubrovnikom. Tim je povodom nagla­sio i da Jadrolinija pod hitno mora na tu liniju uvesti novi brod. Podsjetimo i kako se Postira ovog mjeseca ipak vratila na svoju elafitsku rutu nakon što ju je neko vrijeme mijenjala Pre­muda kojom otočani nisu nikako bili zadovoljni, a posebno jer su zbog nje za svakog malo većeg nevremena, ostajali odsječeni od kopna. Sada se ponovno voze svojom ‘vremešnom damom’ kako tepaju Postiri te sjetno čekaju novi brod koji će je poslati u mirovinu. Gradonačelnik Mato Franković ove je srijede kao saborski zastupnik na 10. sjednici Hrvatskog sabora još jednom je skrenuo pažnju na problematiku broda Postira koji predstavlja životnu ugrozu za posadu i putnike te je zatražio brzu reakciju resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, naglasili su iz Grada Dubrovnika.

Iskoristio je mogućnost postavljanja zastupničkih pitanja te je upitao ministra, koji obnaša i funkciju predsjednika skupštine Jadrolinija, kada stanovnici Elafita mogu očekivati zamjenu broda Postira sigurnim i adekvatnim plovilom.

-Na brodskoj liniji 807 Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ prometuje brod Postira. Navedeni brod proizveden je 1963. godine te je unatoč redovnom održavanju njegovo stanje danas takvo da bi nastavak prometovanja ovog broda na liniji 807 predstavljao ozbiljnu životnu ugrozu kako za posadu tako i za sve putnika na navedenom plovilu. Naime, 25. listopada 2021. godine zbog dotrajalosti plovilo je imalo pomorsku nezgodu, srećom bez posljedica za ljudske živote, te su svi bili uvjereni kako se nakon toga navedeno plovilo više neće vratiti u plovidbu na liniji 807. Međutim, navedeno plovilo se nakon remonta vratilo te ponovno vrši prijevoz na navedenoj liniji – naveo je gradonačelnik Franković.

Podsjetio je ministra Butkovića i na obećanja Uprave Jadrolinija o nabavi novijeg plovila.

-U zadnjih 20 godina promijenilo se više predsjednika Uprava Jadrolinije, otprilike jednaki broj je bio i obećanja kako će elafitski otoci dobiti novije plovilo, radili su se nacrti, prezentirali javnosti no, do današnjeg dana od toga svega nije se dogodilo ništa. Želim napomenuti kako se radi o iznimno isplativoj liniji koja najmanje 6 mjeseci u godini radi s punim kapacitetom. Stoga je još nerazumnija dugogodišnja ogluha Uprave Jadrolinija na probleme stanovnika Elafita, ali istovremeno i ignoriranje sigurnosnih aspekata plovidbe brodom Postira, gdje se gotovo svakodnevno u potencijalnu opasnost dovode posada i putnici. Poštovani gospodine ministre, stanovnici Elafita nikad nisu tražili najnovije plovilo, na tržištu rabljenih plovila postoji cijeli niz plovila koji udovoljavaju potrebama linije 807. Slijedom navedenog, kao predsjednik skupštine Jadrolinija molim Vas da pozovete na odgovornost predsjednika Uprave te zatražite odgovore u kojem vremenskom roku se može očekivati zamjena broda Postira novijim plovilom, adekvatnim za svakodnevno putovanje na Elafite i s Elafita prema gradu Dubrovniku – kazao je gradonačelnik u svom obraćanju u Hrvatskom saboru.

Pročitajte još

UOČI FESTE I DANA GRADA Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Boninovu

Dulist

NE ZABORAVITE Za Festu sv. Vlaha besplatan prijevoz Libertasom

Dulist

Stigla nam je Kandelora!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija