Aktualno

I DUBROVČANI SPREMAJU PROSVJED PODRŠKE U dubrovačkoj bolnici roditelji smiju biti uz djecu dulje od 15 minuta

I DUBROVČANI SPREMAJU PROSVJED PODRŠKE U dubrovačkoj bolnici roditelji smiju biti uz djecu dulje od 15 minuta

Koronavirus je pokazao i svoje nemilosrdno lice koje se možda ponajviše ogleda u borbi roditelja da budu u bolnicama sa svojom bolesnom djecom dulje od 15 minuta. Naime, kako bi se spriječio prodor koronavirusa u zdravstvene ustanove Nacionalni stožer donio je početkom pandemije odluku kojom su zabranjeni svi posjeti bolnicama. To je značilo da roditelji nisu mogli sa svojom djecom u bolnici provesti ni trenutka, već ih ‘ostaviti’ u bolnici i otići. Roditelji su se odmah pobunili protiv ove odluke, pokrenule su se razne peticije, udruge poput RODA-e tražile su da se ukine zabrana posjeta kao i dnevnog te cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju. Nakon niza pritisaka ministar zdravstva Vili Beroš popustio je te dozvolio posjete na 15 minuta. Ipak, roditelje je ova odluka možda i više povrijedila te su počeli putem društvenih mreža dijeliti svoja iskustva i svjedočanstva u kojima opisuju bolni rastanak od djeteta nakon 15 minuta i nerazumijevanje njihove djece zbog čega mama ili tata više ne smiju biti s njima. Pokrenuta je tako inicijativa ‘Roditelj 24 sata, a ne 15 minuta’.

Roditelji kampiraju ispred bolnice

Roditelji ipak žele ovu situaciju popraviti pa su se pojedinci dosjetili raznih rješenja. Tako je Roberto Mateš ispred Klaićeve bolnice podigao šator kako bi mogao biti blizu svog sina Šimuna koji je bio u Klaićevoj. Učinio je to kako bi iskazao podršku svim roditeljima koji su prošli ovu vrstu razdvojenosti od djeteta, a uskoro mu se pridružio još jedan otac. I Dubrovčani su se odlučili pokrenuti te su se angažirali na društvenim mrežama gdje se pripremaju i za prosvjed podrške inicijativi ‘Roditelj 24 sata, a ne 15 minuta’. Prvi korak bio je uputiti mail Općoj bolnici Dubrovnik kako bi provjerili vrijedi li i u njoj pravilo od 15 minuta s obzirom da se u pojedinim bolnicama ipak roditeljima dopušta i dulje vremena te provedba ove odluke Stožera varira.

DuList je kontaktirao Opću bolnicu Dubrovnik gdje nam je pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Stjepan Đuričić, dr. med. specijalist infektologije istaknuo kako je Opća bolnica Dubrovnik maksimalno izašla u susret s obzirom na situaciju.

—Preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite poprilično su jasne, a Opća bolnica Dubrovnik izašla je u susret te smo uvažili i sve želje, zahtjeve i preporuke naših kolega pedijatara. Osobno nisam pobornik ovog modela, uz sve poštovanje prema roditeljima i prema tom odnosu bolesnog djeteta i roditelja koji brine, ali ako se ide na prevenciju širenja COVID-19 u zdravstvene ustanove onda su te mjere koje je Stožer preporučio za sada korektne. Mi smo maksimalno voljni ići u popuštanje takvih mjera čim se epidemiološka situacija prilagodi i poboljša – rekao je dr. Đuričić dodavši kako u Općoj bolnici Dubrovnik roditelji na odjelima mogu biti s djecom koja su bolesna i to kroz duže vrijeme, a ne samo na 15 minuta.

Svaki roditelj testiran na COVID-19

Naravno, podcrtao je Đuričić, svaki je od roditelja svaki put testiran na koronavirus. Stoga, naglasio je, nema ni smisla da roditelji stalno ulaze i izlaze da bi bili s djetetom jer onda test na COVID-19 ne bi imao smisla.

—Na sve pazimo. Shvaćamo zabrinutost roditelja i s ljudske je strane to sve potpuno jasno, ali s druge strane, ako otvorimo vrata i roditelji budu nekontrolirano ulazili mogli bismo imati veliki problem u zdravstvenim ustanovama. Treba za sada još uvijek biti jako oprezan jer je epidemiološka situacija varljiva iz dana u dan. Nekoliko dana djeluje obećavajuće, a onda se dogodi povećanje broja oboljelih. Na početku je djelovalo kao floskula, ali doista se s tim virusom treba naučiti plesati. Što je čovjek više u ovoj priči, situacija je sasvim jasna. Stožer je dao preporuku i rekao da će promptno pratiti situaciju te shodno tome pristupati popuštanju mjera i omogućavanju roditelja da budu uz svoje dijete čim to bude moguće – zaključio je dr. Stjepan Đuričić.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 12. kolovoza 2020.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist