Aktualno

Biskup Uzinić odluku o procesijama za Veliku Gospu prepustio župnicima

Biskup Uzinić odluku o procesijama za Veliku Gospu prepustio župnicima

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je u četvrtak, 13. kolovoza pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem ih obavještava o preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i prijedlogu specifičnih mjera uz svetkovinu Velike Gospe. Biskup podsjeća kako su i dalje na snazi upute u vrijeme zaraze koronavirusom biskupa Splitske metropolije od 5. lipnja 2020. te navodi ove nove preporuke HZJZ-a uz proslavu Velike Gospe koje prenosimo u cijelosti.

-Boravak u crkvi neophodno je organizirati na način da se osigura u što većoj mjeri fizički razmak sudionika (vjernika, svećenika i časnih sestara) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja.

Prijedlog specifičnih mjera:

– Na blagdan Velike Gospe preporučuje se povećati broj liturgijskih slavlja, osobito onih za koja se zna da okupljaju ili se očekuje okupljanje većeg broja vjernika, kako bi se omogućilo smanjenje broja osoba istovremeno prisutnih na pojedinom slavlju u zatvorenom prostoru.

– Ne održavati procesije vjernika tijekom proslave blagdana Velike Gospe.

– Minimizirati broj popratnih događaja i drugih vrsta okupljanja.

Na području Dubrovačke biskupije procesije uz svetkovinu Velike Gospe nisu masovne kao u drugim dijelovima Hrvatske i tamo gdje ih je moguće organizirati uz poštivanje potrebnog fizičkog razmaka i druge preporučene mjere, dubrovački biskup prepušta župnicima i rektorima crkava da, nakon savjetovanja sa župnim pastoralnim vijećima ili svojim suradnicima, donesu prosudbu o organizaciji procesije uz svetkovinu Velike Gospe, kao i druge eventualne procesije – istaknuto je u biskupovom pismu.

Biskup također napominje kako je nakana preporuka HZJZ-a ‘sve nas još jednom potaknuti na odgovorno ponašanje’ kako naša okupljanja ne bi postala žarišta zaraze.

-U nadi da će nam proslava Velike Gospe proći bez pogoršanja epidemiološkog stanja, a uz molitvu Velikoj Gospi, koju mi u Dubrovniku štujemo kao Gospu od Porata, da nas zagovara u ovoj i svakoj drugoj našoj potrebi, na sve zazivam Božji blagoslov – poručuje biskup na kraju pisma.

Iz Dubrovačke biskupije napominju kako će se tradicionalna procesija iz Katedrale do Porta sa slikom Gospe od Porata održati nakon svečane mise u 19 sati.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist