Kultura

I dubrovačka kolenda proglašena je zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom

I dubrovačka kolenda proglašena je zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom

Dubrovačka kolenda proglašena je zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, obavijestila je na svom Facebook profilu Dubrovkinja Jelena Obradović Mojaš, dugogodišnja profesorica na Sveučilištu u Dubrovniku, doc.dr.sc. Jelena Obradović Mojaš s Odjela Povijesti Jadrana i Mediterana.

– S allegrom, onako kako se kolende i pronose iz dubine prošlosti, objavljujem da je Dubrovačka kolenda proglašena zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom i upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske! Temeljem Rješenja Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija, prepoznavanje Dubrovačke kolende u kulturnom, običajnom i duhovnom krajoliku povijesnog i suvremenog Dubrovnika svih nas veseli, osobito mene, jer je u svitku njenih dugih stoljeća, odraz mojih višegodišnjih istraživanja i konačno, napisne studije upućene Ministarstvu kulture. Zahvalna svima koji su sudjelovali i pomogli u kolendarskoj vidljivosti – napisala je Jelena Obradović Mojaš.

– Najstariji dubrovački državni kolendarski kalendar datira iz 1378. godine. Folklorna kolenda javlja se u 13., a umjetnička u 16. stoljeću. Retrospektivni pogled na kolendarsko nasljeđe ukazuje kako je u 19. stoljeću bilo čak 19 kolendarskih blagdana. Umjetnička, pjesnička, kolenda nestaje u 20. stoljeću, a ostaje folklorna tradicijska koja se njeguje i danas. U zimskom ciklusu bile su intenzivnije kolende, dok je ljetni ciklus svetaca bio posve zapostavljen barem što se tiče kolendarske građe. Kolende su medij dobrih želja, a svakako su i vrlo važan dio nasljeđa koji je prisutan od srednjovjekovlja do danas – iznijela je Obradović Mojaš u svom predavanju u Dubrovačkim knjižnicama uoči prošlogodišnjih božićnih blagdana.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist