Kultura

Video prilozi Dubrovačkih muzeja o maškaranim zabavama kroz stoljeća

Video prilozi Dubrovačkih muzeja o maškaranim zabavama kroz stoljeća

U sklopu programa ‘Dubrovački karnevo 2021. – Četiri dana karnevala’, Dubrovački muzeji će na svojim društvenim i mrežnim stranicama te YouTube kanalu, 12., 15. i 16. veljače, predstaviti tri video priloga kojima će prikazati bogatu karnevalsku baštinu Dubrovnika i njegove uže okolice.
Karnevo u Dubrovniku koji se prvi put spominje u 13. stoljeću, svoj procvat doživljava u doba renesanse. U to vrijeme najpoznatije maske su Čoroje, Vila i Turica. Neizostavna maska Dubrovnika i manjih urbanih sredina bio je i domino, a najljepša druženja i balovi događali su se u Gradskoj kavani, teatru te kroz razne maškarane zabave u hotelima. O svemu tomu, kao i o tradiciji Cavtajskog i Župskog karnevala, možete saznati u kratkim video prilozima Dubrovačkih muzeja, koje je pripremio viši kustos Ivica Kipre.
Prvi na redu je 12. veljače u 19 sati naziva ‘Dubrovački veljun, đir kroz godišta’, sljedeći dan u isto vrijeme prikazat će se ‘Župski karnevo, festa od škeraca’, a 16. veljače, također u 19 sati ‘Cavtajske maškarate i Dominali’
Foto: Ugo Vernazza, Gandhi s pratnjom, 1932., Dubrovnik

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist