Kultura

Pratite online predstavljanje novog broja časopisa Dubrovnik

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku daje svoj kulturni doprinos obilježavaju Feste sv. Vlaha i Dana Grada 2021. U završnici prošle godine objavljen je novi broj časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 3-4/2020. Uvodne tematske stranice dvobroja Dubrovnika 3-4/2020. posvećene su 200. obljetnici smrti Đura Ferića s uvodnim tekstom Irene Bratičević i Ivana Lupića Književni sakupljači kao književni prepisivači: Slučaj Đura Ferića (1739.-1820.) i s prijevodima Zrinke Blažević Ferićevih tekstova: Elegija Ivanu Boždariju dubrovačkom patriciju, Poslanica Dubrovčanina Đura Ferića preslavnomu gospodinu Michaelu Denisu iz Gornje Austrije i Čudoredni distisi. U istom tematskom bloku objavljen je prinos Petra Uškovića Croate Uz 280. obljetnicu rođenja i 200. obljetnicu smrti Đura Ferića. Tematske stranice o Ludovicu Ariostu (1474.-1533.) posveta su akademiku Tonku Maroeviću (1941.-2020.).Upravo je časopisu Dubrovnik, još u predpandemijskim danima prošle godine, namijenio tri svoja teksta koja, zbog raznih financijskih uskrata i drugih okolnosti, nisu mogla biti objavljena u prvom prošlogodišnjem broju još za njegova života. I eto, stjecajem okolnosti u ovom broju Dubrovnika postumno objavljena su tri njegova prinosa: Ariosto i Držić (Usporedba dvojice komediografa), referat sa skupa o Marinu Držiću u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku 3. 11. 2008. na rimskom sveučilištu „La Sapienza“, Prijeka nužda mi je biti u Rimu (O Drugoj satiri Ludovica Ariosta) i njegov prijevod Ariostove Satire druge.
U spomen akademiku Maroeviću objavljene su posvete Luka Paljetka, Darka Matičevića i Milana Bešlića. Svojom spremnošću na suradnju, kreativnim prinosima, prijateljskim odnosom i ljubavlju prema Dubrovniku, Tonko Maroević ostavio je važan i neizbrisiv trag u kronologiji Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku. U nastavku, objavljeni su ogledi Zlatana Mrakužića Umijeće intelektualnih iluzija i Zvonka Pandžića Hommage Stjepanu Krasiću te prinosi Simone Delić Vila, Laura, Infantina od usmene pjesme o „slavenskoj“ vili Infantini do Lucićeve petrarkističke poezije i Josipa Lisca Božidar Finka i hrvatska književnost.. U rubrici Portreti objavljen je zanimljiv prikaz s izborom fotografija Hrvoja Ivankovića Tko je zapravo bio William Zimdin? Skica za portret graditelja vile Šeherezada, zatim slijedi ogled o Političkim aspektima javnog djelovanja Luja Serraglija (1808.-1902.) Mirka Đinđića, drama Prodavaonica kruha Bertolta Brechta u prijevodu Dubravka Torjanca, tri kratke priče Slawomira Mrožeka u prijevodu Nina Žodana i proza Josipa Meštrovića. U prijevodu i prepjevu Luka Paljetka objavljena je poezija suvremenog slovenskog pjesnika poezija Borisa A. Novaka Vrata nepovrata i nove pjesme Voja Šindolića Više lica jednine. Povodom 80. rođendana, 65 godina prisustva u književnosti i 40 objavljenih knjiga Stijepa Mijovića Kočana, Mirjana Smažil Pejaković piše o njegovim zbirkama poezije Ukratko o pjesničkim knjigama Stijepa Mijovića Kočana. Zanimljiv izbor starih fotografija donosi Album Ivana Viđena a u rubrici Osvrti objavljeni su prinosi: Marka Trogrlića, Ivana Boškovića, Milane Romić, Tomislava Maretića, Điva Đivanovića, Rozane Vojvode i Davora Mojaša. Slijedi podsjetnik na Tridesetu obljetnicu svečane obnove rada Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku i Izvješće o radu i poslovanju Zaklade Blaga djela u Dubrovniku 2019.godine te, na završnim stranicama, nekrolozi: Ivu Bancu, Ileani Grazio, Ivu Grbiću, Matu Jeriniću i Miljenku Vikiću. Tridesetak autora na preko 350 stranica s tematskim stranicama o Đuru Feriću i Ludovicu Ariostu te i s rubrikama: Baština, Ogledi, Proza, Poezija, Portreti, Drama, Album, Osvrti i Kronika , čine novi broj časopisa Dubrovnik s kojim je Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku uspješno zaključio 2020. godinu.
Časopis Dubrovnik 3-4/2020. predstavljaju Slavica Stojan, Ivan Viđen i Davor Mojaš. Online predstavljanje novog broja časopisa bit će dostupno od danas, 9. veljače 2021., u 18 sati na web stranici, Facebook i Youtube kanalu Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Pročitajte još

RASPISAN NATJEČAJ Dubrovačke ljetne igre traže novog ravnatelja

Dulist

Doris Šarić-Kukuljica dobitnica godišnje Nagrade Vladimir Nazor za 2020.

Dulist

Usvojen program 72. Dubrovačkih ljetnih igara, svečano otvaranje vraća se pred crkvu Parca

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija