Aktualno

I cijepljeni obolijevaju i umiru, ali rijeđe. Što se krije iza brojki?

I cijepljeni obolijevaju i umiru, ali rijeđe. Što se krije iza brojki?

Trenutno blizu 44 posto pacijenata starijih od šezdeset godina koji su na intenzivnoj njezi s koronavirusom čine oni koji su cijepljeni. Taj udio je znatno i rapidno uvećan – upozorio je poznati njemački internist Uwe Janssens, koji je do prošle godine vodio nacionalnu udrugu liječnika intenzivne njege, piše Deutsche Welle.

Njemačka bilježi najveći broj zaraženih od početka pandemije. Kako objašnjavaju stručnjaci, ovaj pojam opisuje situaciju kada cijepljeni ipak obole – dakle nisu samo zaraženi, nego imaju i simptome, premda i blage.

Tko završi na intenzivnoj njezi, taj sigurno nema blage nego vrlo ozbiljne simptome, prenosi Jutarnji.
No, kako ukazuju stručnjaci, cjepivo i dalje u ogromnom postotku štiti. To pokazuju i podaci iz pojedinih pokrajina koje svakodnevno objavljuju koliko je cijepljenih među zaraženima, a više o tome možete čitati na linku.

Kao razlog rekordnih brojki – u Njemačkoj je u četvrtak premašena vrijednost od 50.000 novozaraženih u jednom danu – stručnjaci mahom navode hladno vrijeme kada se više boravi u zatvorenom, ali i znatno popuštanje mjera. Prošle godine u ovo vrijeme je u Njemačkoj vladao strogi lockdown. Ove je tako npr. otvoren karneval u Kölnu s desecima tisuća posjetitelja.
A kao razlog što sve više starijih cijepljenih obolijeva navodi se slabljene efekata cjepiva poslije nekoliko mjeseci.

Trenutno Stalna komisija za cijepljenje preporučuje treću dozu cjepiva, takozvani booster, starijima od 70 godina, svima koji žive u domovima za njegu starih, ljudima narušenog zdravlja i medicinskom osoblju. Ta komisija razmatra podatke, između ostalog i iz Izraela, ne bi li utvrdila treba li možda treću dozu preporučiti svima.

Na tome inzistira odlazeći ministar zdravlja Jens Spahn. Većina stručnjaka u Njemačkoj pak kaže da kod ljudi s jakim imunološkim sistemom treća doza još nije neophodna – uz opasku da bi cjepiva trebalo usmjeriti u zemlje u kojima ih nema dovoljno.

U Njemačkoj je do sada u potpunosti cijepljeno 67,4 posto stanovništva. Stručnjaci s Instituta Robert Koch smatraju da bi za pobjedu protiv pandemije bilo potrebno 90 posto cijepljenih.

Pročitajte još

[FOTO] Svečana 150 obljetnica Hrvatskog liječničkog zbora

Dulist

Ništa od revizije Dubrovačkih ljetnih igara

Dulist

Ministar Bačić u Dubrovniku otvorio Konferenciju o prostornom planiranju morskog područja RH

Dulist