Grad

HVALEVRIJEDNO Dubrovački umjetnici donirali Memorijalnom centru u Vukovaru 44 djela

HVALEVRIJEDNO Dubrovački umjetnici donirali Memorijalnom centru u Vukovaru 44 djela

Ukupno 44 umjetnička djela doniralo je u petak u Dubrovniku 40 dubrovačkih autora za potrebe opremanja hostela ”Dubrovnik” u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar.

Na inicijativu Grada Dubrovnika odazvali su se samostalni umjetnici, ali i oni okupljeni u Dubrovačku udrugu likovnih umjetnika te Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika Dubrovnik, a kako je prilikom potpisivanja sporazuma istaknuo ravnatelj Memorijalnog centra, Zoran Šangut upravo će dubrovački osnovnoškolci prvi boraviti u hostelu koji je namijenjen za potrebe učenika osmog razreda u sklopu terenske nastave iz povijesti.
– Ove godine će kroz Memorijalni centar proći svih 40 tisuća učenika osmih razreda svih osnovnih škola u RH. Učit će o bitci za Vukovar i Domovinskom ratu. Svaki od sedam obnovljenih objekata u Memorijalnom centru nosi ime nekog dijela Hrvatske, a početkom rujna otvaramo najvažniji, hostel ”Dubrovnik”. U njemu će biti 330 ležaja i četiri kongresne dvorane. U rujnu će nam prvi doputovati učenici upravo iz osnovnih škola u Dubrovniku, spavat će u hostelu ”Dubrovnik” i vjerujem da će osmaši biti zadovoljni cijelim iskustvom – rekao je Šangut te dodao kako mu je želja ostvariti i suradnju na umjetničkoj razini u smislu jedne likovne kolonije.
Zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara traje od 1993. godine, te kako je ovakva donacija još jedan od načina nadogradnje dobrih odnosa.
– Ovo je još jedan vid suradnje između naših gradova. Naše prijateljstvo datira od 1993. godine kada je potpisana Povelja prijateljstva, a svake godine se nadograđuju ti odnosi. Ove godine naši umjetnici poklanjaju svoja djela Memorijalnom centru u Vukovaru, a u tom hostelu će biti djeca iz cijele Hrvatske. To su osmaši koji će učiti istinu o Domovinskom ratu, ali i o toleranciji, a na ovaj način smo odlučili dati dašak Dubrovnika u tom hostelu – rekla je Šimac Bonačić.
Valter Kožul, predsjednik Dubrovačke udruge likovnih umjetnika kao i Dorinda Bulić Čotić, predsjednica Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika Dubrovnik istaknuli su kako su njihovi članovi oduševljeno dočekali ovu ideju te kako su se na ovu inicijativu odazvali svi oni koji su to fizički bili u mogućnosti to napraviti, odnosno koji su trenutno u Dubrovniku.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist