DuList IN

HVALE VRIJEDNO Pogledajte kako su kreativci iz Čilipa oslikali stari pothodnik!

HVALE VRIJEDNO Pogledajte kako su kreativci iz Čilipa oslikali stari pothodnik!

Ovo ljeto u Čilipima se dogodila prava kreativna akcija! Kuća Bukovac (Muzeji i Galerije Konavala) ljetos je organizirala oslikavanje pothodnika u Čilipima i okupili su se mladi likovnjaci s područja Konavala te, kako kažu, nekoliko njih i malo starijih.

– U Kući Bukovac smo imali par radnih sastanaka na kojima smo se kroz prezentacije upoznali sa aktualnom street art scenom u RH i Muzejem ulične umjetnosti (MUU) i njihovim akcijama uglavnom po Zagrebu. Uz to smo se općenito dotakli svjetskog street arta i poznatih artista poput Banksya i sličnih – počinje priču o akciji povjesničarka umjetnosti Maris Stanović.

Također, na tim sastancima su, kaže, propitivali prostor kojeg su oslikavali, određivali pristup, izrađivali skice… Oslikavanje je trajalo oko mjesec dana, možda malo duže, vrijeme im nije bilo baš naklonjeno. Dvanaestoro autora radova je sudjelovalo u oslikavanju pothodnika – Anita Trojanović, Irena Stanović, Nikola Sturica, Jakov Piplica, Lukša Klaić, Ivo Letunić, Nikša Stanović, Petra Sturica, Pero Novaković, Franko Lučić, Antonio Bokšić, rte Maris Stanović, koja priznaje da, iako je u početku bila koordinator i organizator, na kraju nije mogla odoljeti pa se priključila oslikavši par zidova. Pomoglo im je još nekoliko ljudi, tzv. tehnička služba: tehnički voditelj – Dejan Stošić i pomagači – Lucijana Pendo, Dinko Krilanović, Josip Klaić, Niko Krilanović, a materijal je osigurao Mjesni odbor Čilipi – Općina Konavle.

Pothodnik je od izgradnje sustavno vandaliziran, zidovi su bili potpuno ispisani i prekriveni raznim natpisima, potpisima i uvredljivim komentarima, te kao takav je bio izrazito neugodno, neprivlačno i ružno mjesto u samom centru Čilipa.

Nekoliko je ciljeva ovog projekta: ukrašavanje javnih površina, omogućavanje mladim likovnjacima da prezentiraju svoje umjetničke ideje, intervencijom na javnom objektu potiče se promišljanje o javnim površinama kao o javnom dobru i razvija se skrb i očuvanje javnih, zajedničkih prostora. Također, pothodnik je realizacijom ovog projekta dobio i na umjetničkoj vrijednosti, te osim primarne funkcije prolaska kroz pothodnik, postao je i svojevrsna galerija s radovima mladih konavoskih umjetnika.

– Reakcije mještana i slučajnih prolaznika su bile fenomenalne. Svima je bilo drago da se riješi taj problem ‘ružnoće’, tako da smo samo pohvale dobili! – ističe Maris, te dodaje za kraj:

– Natpis ‘Što je nama svaki dan, to je vama samo san‘ je bio na jednom zidu među ostalim črčkarijama i jedini je koliko toliko bio iskoristiv, pa smo ga uklopili na jednu sliku kao memorabiliju na stanje prije, te kao zahvalu ‘vandalima’ što su nas nesvjesno pozvali da oslikamo zidove – zaključuje uz smijeh Maris.

Stanje prije:

Stanje prije sredjivanja pothodnika (2)

Stanje poslije:

Radovi na pothodniku u Cilipima (3)

Pročitajte još

ZVIJEZDE PJEVAJU Mihi oduševio i prošao u finale, Lejla ispala

Dulist

[FOTO] MATURALNA VEČER Pomorci uplovili u svijet odraslih

Dulist

Pogledajte majicu koju je Mihovil Španja nosio u polufinalu Zvijezde pjevaju

Dulist