Kultura

HVALA ŽORŽ Otišao je čovjek koji je predstavama na Igrama mijenjao bit teatra

HVALA ŽORŽ Otišao je čovjek koji je predstavama na Igrama mijenjao bit teatra

Redatelj Georgij Žorž Paro, koji je na Dubrovačkim ljetnim igrama nizom sjajnih predstava ostavio dubok trag, preminuo je 3. svibnja u 84. godini.

Paro je u svojoj preko šezdeset godina dugoj redateljskoj karijeri režirao preko dvjesto predstava u Hrvatskoj i inozemstvu, kao pripadnik tzv. postgavellijanskog naraštaja redatelja. Publika Dubrovačkih ljetnih igara, gdje je bio umjetnički ravnatelj, posebno pamti njegove hitove (‘Edvard II.’ 1971., ‘Aretej’ 1972., ‘Kristofor Kolumbo’ 1973.) kao rezultat izbora sjajnih glumaca, ali i promocije ambijentalnih predstava. Njegove festivalske predstave danas predstavljaju izniman domet dramskog programa u povijesti Igara, ali i vrhunce hrvatskog kazališta u posljednjih pola stoljeća.

Dovoljno je spomenuti ‘Areteja’ iz 1972. godine, koji se smatra amblematskim uratkom ambijentalnog teatra Igara) ili predstavu ‘Kristofor Kolumbo’ Miroslava Krleže iz 1973. godine, koju je smjestio na brod ‘Santa Maria’ koji je plovio od Porta do Lokruma i natrag, a gdje je naslovnu ulogu dodijelio fenomenalnom Božidaru Bobanu.

-Neke predstave koje sam radio djelovale su na promjenu stanja teatra u trenutku kad su se događale. ‘Eduard II.’, ‘Aretej’ pa ‘Kolumbo’, nekoliko tih predstava koje sam radio 70-ih godina, promijenile su percepciju teatra, ne samo na DLJI – rekao je veliki redatelj u razgovoru za Globus 2016. godine.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist