Kultura

Hrvatsku su rasprodali sebični vladari

Hrvatsku su rasprodali sebični vladari

Neizvjesnost današnjeg, po njemu prijelomnog trenutka, analitički i kritički u svojoj knjizi „Hrvatsku mi moju…“ razotkriva poznati novinar i urednik Josip Jović.

 
Na dubrovačkoj promociji u hotelu Petka knjigu su uz autora predstavili Jure Burić, Ivan Kukrika, Joško Čelan i Milan Perić, istaknuvši potrebu današnjeg hrvatskog društva za jednim ovakvim djelom, koje se kritički osvrće na povijesni trenutak naše države, analizirajući razdoblje od njenog bolnog nastanka, slavlja pobjede u ratu do sadašnjih nedoumica i sluganske politike posljednjih desetak godina.
Sam naslov knjige, za kojeg će autor reći kako ima „viška patetike“, zapravo je nedovršeni stih Antuna Gustava Matoša iz njegove pjesme „1909.“ Jović je čitateljima, točkicama na kraju naslova „Hrvatsku mi moju…“, umjesto „objesiše“, ostavio da sami završe iz svojeg promišljanja o posljednjih deset godina hrvatske povijesti.
 
Knjiga objavljena u nakladi „Detecte“ na više od 350 stranica podijeljena je u tri dijela: „Ogledi o državi“, „Sam sa sobom“ te „Razgovor s Antunom Gustavom Matošem“. U prvom djelu Jović donosi osam ogleda o društvenoj i političkoj zbilji od 2000. do danas. Naslovi tih ogleda govore samo za sebe „Mesić-Josipovićeva revizija Tuđmanove politike“, „Ustaše i partizani u pet dodirnih točaka“, Sluge pokorne (i pokvarene) tuđih gospodara… Drugi dio nastao je tijekom SDP-ovih čistki, u četverogodišnjem razdoblju kad su mu sva vrata medija bila zaključana. Tad je Jović dnevnički bilježio i ad hoc reagirao na različite događaje koji su se dogodili u tom razdoblju.
 
Završno poglavlje „Razgovor s Antunom Gustavom Matošem“ donosi izmišljeni intervju s književnikom u čijim člancima i razmišljanjima Jović ističe aktualnost na početku 20 stoljeća. Otkriva kako ga je na pisanje ove knjige inspiriralo ponovno čitanje političkih tekstova, članaka i polemika Antuna Gustava Matoša.
– Frapirala me naprosto aktualnost i poučnost njegovih zapažanja i analiza od prije više od sto godina. Hrvatsku naših dana nisu «objesili», ali su je rasprodali, prokockali, prokrčmili i iskoristili njezini vladari za najprozaičnije i najsebičnije interese. Suverenitet jednog naroda, neotuđivi i nedjeljivi, nakon dvadeset godina samostalnosti predaju u ruke tuđinske vlasti. Knjiga je surovo realna, nastala iz želje da racionalnim argumentima prikažem stanje u kojem se nalazi naša zemlja nakon pobjedničkog rata i ostvarene, nesalomljive volje za slobodom i nezavisnošću, u vremenu novih teških iskušenja, na još jednoj prekretnici – ističe Josip Jović.
 
 
 

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist