Hrvatska

HRVATSKA SLAVI 27. OBLJETNICU OLUJE ‘Kruna veličanstvene pobjede bila je u kraljevskom Kninu’

HRVATSKA SLAVI 27. OBLJETNICU OLUJE 'Kruna veličanstvene pobjede bila je u kraljevskom Kninu'

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’. Središnja svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara.

-Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratili su tada najveći dio okupiranog teritorija što je kasnije omogućilo mirnu reintegraciju Podunavlja…Oluja je ujedno omogućila i mir u Bosni i Hercegovini, oslobađanje dijela teritorija Bosne i Hercegovine. U Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici – genocid. Hrvatska je jamac i supotpisnica Daytonskog sporazuma – rekao je, među ostalim, Plenković.
-U posljednje vrijeme Hrvatsku se ponovno lažno optužuje za protjerivanje srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske. Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota neprihvatljive su. Vlada će štititi hrvatske branitelje – Ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i sprsku nacionalnu manjinu. Srbija ne surađuje ni u pitanju progona ratnih zločinaca. Mi ćemo raditi na dijalogu, dobrosusjedstvu i dijalogu, ali to očekujemo i od svih naših susjeda. Živjela nam vječna i jedina Hrvatska – uskliknuo je Plenković na kraju govora, prenosi Dnevnik.hr.
Govor je održao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
-Kruna veličanstvene pobjede bila je u kraljevskom Kninu. 27. godina kasnije moguće je objektivno osvrnuti se na razdbolje iza nas. Hrvatska je danas neusporedivo bolja i uređenija zemlja. Gledajući rusku agresiju na Ukrajinu, naša pobjeda u Domovinskom ratu postaje snažnija i važnija – rekao je Jandroković.
-Važno je nastaviti ulagati u sustav sigurnosti i stabilnosti.Dodatnim ulaganjem u znanje, obuku i opremu hrvatskih vojnika, osiguravamo potrebnu sigurnost i stabilnost – rekao je.
-Budućnost Hrvatske je u našim rukama. Ne gubimo vjeru u naše sposobnosti. Dokazali smo 1991. i 1995., dokažimo i sada. Uvažimo razlike i zajedno nastavimo razvijati Hrvatsku. Svima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Neka nam vječno živi naša domovina Hrvatska – zaključio je Jandroković.
Predsjednik RH Zoran Milanović istaknuo je kako se više puta pitao zašto svake godine dolazimo ovdje na ovo isto mjesto i svake godine imamo uvijek nešto isto i novo za reći.
-Što je to toliko jako? Hrvatska je svoj put prošla teško i ništa nije dobila besplatno nego skupo uz visoku kamatu. Ova zemlja je jedino bitna nama, da je jedino nama stvarno stalo do ove zemlje i da su svi drugi samo promatrači -rekao je, među ostalim, Milanović u govoru.
-Srbija? O tome su rekla gospoda koja su govorila prije mene. U toj zemlji nije teško biti predsjednik, a još je lakše premijer, jer svi misle isto. Ako je to put koji je Srbija izabrala, mi tu previše pomoći ne možemo, odmagati nećemo. Mi imamo svoj posao, svoje obveze i svoje male strahove koje veliki ne vide. Naša vojska je član najvećeg vojnog saveza Zapadnih demokracija – rekao je Milanović.

Foto: MORH Twitter

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist