Hrvatska

HRVATSKA SLAVI 27. OBLJETNICU OLUJE ‘Kruna veličanstvene pobjede bila je u kraljevskom Kninu’

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije ‘Oluja’. Središnja svečanost održava se u Kninu na stadionu NK Dinara.

-Veličanstvena pobjeda u Oluji bila je odlučujuća. Hrvatska vojska i policija vratili su tada najveći dio okupiranog teritorija što je kasnije omogućilo mirnu reintegraciju Podunavlja…Oluja je ujedno omogućila i mir u Bosni i Hercegovini, oslobađanje dijela teritorija Bosne i Hercegovine. U Bihaću je spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici – genocid. Hrvatska je jamac i supotpisnica Daytonskog sporazuma – rekao je, među ostalim, Plenković.
-U posljednje vrijeme Hrvatsku se ponovno lažno optužuje za protjerivanje srpskog stanovništva iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske. Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota neprihvatljive su. Vlada će štititi hrvatske branitelje – Ponosimo se time što štitimo prava svih nacionalnih manjina, uključujući i sprsku nacionalnu manjinu. Srbija ne surađuje ni u pitanju progona ratnih zločinaca. Mi ćemo raditi na dijalogu, dobrosusjedstvu i dijalogu, ali to očekujemo i od svih naših susjeda. Živjela nam vječna i jedina Hrvatska – uskliknuo je Plenković na kraju govora, prenosi Dnevnik.hr.
Govor je održao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.
-Kruna veličanstvene pobjede bila je u kraljevskom Kninu. 27. godina kasnije moguće je objektivno osvrnuti se na razdbolje iza nas. Hrvatska je danas neusporedivo bolja i uređenija zemlja. Gledajući rusku agresiju na Ukrajinu, naša pobjeda u Domovinskom ratu postaje snažnija i važnija – rekao je Jandroković.
-Važno je nastaviti ulagati u sustav sigurnosti i stabilnosti.Dodatnim ulaganjem u znanje, obuku i opremu hrvatskih vojnika, osiguravamo potrebnu sigurnost i stabilnost – rekao je.
-Budućnost Hrvatske je u našim rukama. Ne gubimo vjeru u naše sposobnosti. Dokazali smo 1991. i 1995., dokažimo i sada. Uvažimo razlike i zajedno nastavimo razvijati Hrvatsku. Svima želim sretan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Neka nam vječno živi naša domovina Hrvatska – zaključio je Jandroković.
Predsjednik RH Zoran Milanović istaknuo je kako se više puta pitao zašto svake godine dolazimo ovdje na ovo isto mjesto i svake godine imamo uvijek nešto isto i novo za reći.
-Što je to toliko jako? Hrvatska je svoj put prošla teško i ništa nije dobila besplatno nego skupo uz visoku kamatu. Ova zemlja je jedino bitna nama, da je jedino nama stvarno stalo do ove zemlje i da su svi drugi samo promatrači -rekao je, među ostalim, Milanović u govoru.
-Srbija? O tome su rekla gospoda koja su govorila prije mene. U toj zemlji nije teško biti predsjednik, a još je lakše premijer, jer svi misle isto. Ako je to put koji je Srbija izabrala, mi tu previše pomoći ne možemo, odmagati nećemo. Mi imamo svoj posao, svoje obveze i svoje male strahove koje veliki ne vide. Naša vojska je član najvećeg vojnog saveza Zapadnih demokracija – rekao je Milanović.

Foto: MORH Twitter

Pročitajte još

[Potvrđeno iz Vlade] Od ponoća niže cijene goriva, donosimo i iznose

Dulist

‘Zločini protiv prirode veća su prijetnja i prirodi i ljudima nego što mislimo’

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene gorive

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija