Aktualno

Hrvatska šalje spasilački tim u Tursku, Crveni križ pokreće donatorski telefon

Hrvatska šalje spasilački tim u Tursku, Crveni križ pokreće donatorski telefon

Novi potres magnitude 7,7 pogodio je u ponedjeljak Tursku, nakon onog od 7,8 koji je pred jutro u ponedjeljak zatresao jugoistočni dio te zemlje i dio Sirije, a u kojem su stradale tisuće ljudi, no taj broj raste gotovo iz minute u minutu.

Hrvatska šalje Turskoj tim za spašavanje od 40 ljudi, objavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem te ministrim vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, piše Dnevnik.hr.

Hrvatski tim sastavljen od 40 pripadnika modula srednje kategorije za urbano traganje i spašavanje iz ruševina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite i 10 potražnih pasa, krenut će danas u Tursku kako bi pomogli u spašavanju unesrećenih osoba iz ruševina, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Hrvatska se tako pridružila brojnim zemljama koje su najavile slanje pomoći razorenim područjima.

Turska je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije (ERCC – The Emergency Response Coordination Centre) Mehanizma unije za civilnu zaštitu Europske komisije zatražila međunarodnu pomoć. Hrvatska je, u koordinaciji Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, ponudila pomoć modula za urbano traganje i spašavanje srednje kategorije (MUSAR), koju je Turska prihvatila.

-Stravične slike pristižu iz Turske i Sirije. U mislima smo s pogođenim ljudima i u stalnom kontaktu s kolegama iz Turskog i Sirijskog Crvenog polumjeseca – poručili su iz Hrvatskog Crvenog križa.

Najavili su da pokreću i otvaranje apela te donatorskog telefona putem kojega će prikupljati pomoć, a više detalja o svemu bi trebalo biti poznato nešto kasnije.

Hrvatski Crveni križ stavio je svoje ljudske i druge resurse u stanje pripravnosti te je spreman reagirati kad se za to iskaže potreba. Timovi Turskoga i Sirijskoga Crvenog polumjeseca su na terenu i pomažu u potrazi i spašavanju ljudi, a organizirane su i izvanredne akcije prikupljanja krvi s obzirom na velike potrebe.

Turski Crveni polumjesec uputio je poziv svima da se zasad suzdrže od slanja humanitarne pomoći kako se ne bi ometao proces spašavanja ljudi iz ruševina te kako bi vozila hitnih službi mogla nesmetano prolaziti.

HCK moli za strpljenje sve koji su se javili sa željom da pomognu jer su, kako je kazao, u ovome trenutku iskusne i posebno educirane ekipe na terenu fokusirane na spašavanje ljudskih života i tek se rade procjene svih potreba koje će biti dugoročne.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist