Aktualno

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

placa maslinovo ulje

Hrvatske je druga zemlja po stopi inflacije u eurozoni s 4,7 posto, a samo je Belgija ispred nas s 0,2 posto višom inflacijom, kako navode podaci Državnog zavoda za statistiku. Inače, inflacija u Hrvatskoj u travnju je iznosila 3,7 posto prema indeksu potrošačkih cijena, a po harmoniziranom indeksu kojim se uspoređuju zemlje Europske unije 4,7 posto. Tako je u veljači i ožujku Hrvatska imala najveću inflaciju u eurozoni, a u Europskoj uniji je veću stopu imala samo Rumunjska.

Najveći rast među svim proizvodima i uslugama u Hrvatskoj pripada maslinovom ulju koje je poskupjelo čak 61,4 posto. Krumpir je poskupio 9,7 posto, riba 7,5 posto, brašno 7 posto, meso 5,1 posto, voće 6,6 posto, a kruh 2,9 posto. Sveukupno, cijene hrane i bezalkoholnih pića u travnju u Hrvatskoj su porasle 4,2 posto. To je malo manje nego u ožujku kada su porasle 4,5 posto. No, na mjesečnoj razini su se povećale 0,7 posto, više nego u ožujku kada su rasle 0,1 posto.

Od 64 prehrambena proizvoda na godišnjoj razini jeftinije je svega njih deset. Najviše su pojeftinila jestiva ulja za 13,8 posto. S druge strane, na mjesečnoj razini cijene su pale za 15 proizvoda, među kojima je pojeftinilo najviše svježe povrće 2,8 posto. No, ti proizvodi su i dalje skuplji nego što su bili lani ili tijekom drugih prijašnjih godina. Primjerice, kruh je u travnju poskupio 2,9 posto na godišnjoj razini, ali je u cijeloj prošloj godini u odnosu na godinu ranije poskupio 18 posto, a preklani su mu cijene porasle 26 posto. Jestiva ulja, a najčešće se radi o suncokretovom, trenutno pojeftinjuju gdje su im cijene pale 27 posto u odnosu na preklanjske cijene. No, pretprošle godine su jestiva ulja bila poskupjela 32 posto, a godinu ranije 25 posto. Isto tako, cijena jaja su pale u travnju na mjesečnoj razini 1,4 posto, a 7,8 posto na godišnjoj razini. No, ona su lani poskupjela 33 posto u odnosu na godinu ranije, a preklani su poskupjela 26 posto. Smrznuto povrće je pojeftinilo u travnju 8,8 posto na godišnjoj razini, a lani je poskupjelo 43 posto.

Nije samo hrana poskupljivala, na godišnjoj je razini benzin u travnju bio skuplji 12 posto, a na mjesečnoj 2,6 posto. Dizelu su cijene porasle 9,9 posto na godišnjoj razini, a 0,5 posto su pale na mjesečnoj. Odvoz smeća na godišnjoj je razini skuplji 7,3 posto. Naknade za održavanje u zgradama za 6,5 posto, a opskrba vodom 3,3 posto. Cijene električne energije su jednake, dok je plin jeftiniji 7,6 posto na godišnjoj razini.

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist