Zanimljivosti

Hrvatice nose konfekcijski broj 42!

Hrvatice nose konfekcijski broj 42!

Prosječna današnja Hrvatica visoka je 163 cm, teška 68 kilograma, opseg struka iznosi 86 cm, a opseg grudi 98,9 cm. Reklo bi se, dakle, da prosječna Hrvatica nosi konfekcijski broj 42, piše jutarnji.hr.

One su više, deblje, imaju veće grudi i tanji struk, dok bokove imaju jednako široke kao i žene iz šezdesetih. Tvrdi to prof. dr.sc. Darko Ujević, dekan Tekstilno-tehnološkog fakulteta, ujedno i i incijator projekta Hrvatski antropometrijski sustav, koji je potvrdio trend debljanja i pokazao kako su Hrvatice znatno promijenile svoje fizičke proporcije u proteklih 50 godina.

Inače, Ujević je na ovu temu do sada objavio 12 knjiga, a nedavno je rezultate ovog istraživanja usvojio Hrvatski zavod za norme, pa će uskoro i Hrvati imati novi sustav konfekcijskih brojeva.

Otkako su prosječne žene svoje obline počele uspoređivati sa zvijezdama raskošnih oblina, kao što su nedavna dobitnica Grammyja Adele ili seks-simbol Christina Hendricks, i modna industrija osjetila je potrebu da se tome prilagodi. Stručnjaci su složni u tezi da se glamur iz četrdesetih i pedesetih ponovno vraća u modu.

Novi standardi ljepote za žene, zapravo oni realni, natjerali su modne lance da u svoje izloge postave manekenske lutke većih konfekcijskih brojeva. Modni lanci su prije najčešće izbjegavali plasirati veće brojeve svojih artikala, učinkovito zatvarajući vrata svim ženama koje nisu dovoljno mršave da stanu u “normalne” brojeve. No, morali su prihvatiti činjenicu da velik novac leži u “velikim” ženama.

Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju da jedan od pet Britanaca nosi ‘plus size’ broj te da je potražnja za garderobom većih brojeva porasla za 47 posto u posljednjih pet godina.

Slično je i u Španjolskoj, gdje je nedavno istraživanje među deset tisuća žena pokazalo da ih čak 41 posto ne može naći odgovarajući komad odjeće, jer je većina modela krojena za mlade i vrlo visoke osobe.

Istodobno, 80 posto Španjolki ubraja se u “normalan” tip žena visine 162 centimetra i težine 57 kilograma. Zato je tamošnja vlada odlučila uvesti novi sustav konfekcijskih brojeva, usklađen s europskim standardima, kako bi konfekcijske veličine pratile mjere prosječnih Španjolki.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist