Kultura

Hrvati iz Chicaga nastupili pred sv.Vlahom

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i Turističke zajednice grada Dubrovnika, sinoć je ispred crkve sv. Vlaha upriličen koncert Folklorne skupine „Kardinal Stepinac“ iz Chicaga.

Folkloraši iz SAD-a, uglavnom  naraštaj mladih Hrvata, došli su u Hrvatsku početkom srpnja. Svoju turneju po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini započeli su u Zagrebu. Do sada su posjetili Krašić, Veliku Goricu, Osijek, Vukovar, Đakovo, Međugorje, Sarajevo te Korčulu.
Nakon Dubrovnika, posjetit će Split i Šibenik gdje će također održati koncert.

Inače, ova je folklorna skupina osnovana pri hrvatskoj školi „Kardinal Alojzije Stepinac“, koja je utemeljena 1973. godine u okviru Hrvatske župe sv. Jeronima.

Glavna je zadaća  škole učiti polaznike  materinski jezik, kulturu i povijest svojih predaka. Djeca također uče pjevati hrvatske pjesme i plesati hrvatska kola.  Pri školi postoji i „Klub Stepinac“ koji je osnovan 1988. godine. Svrha njegova postojanja je okupljanje  hrvatskih obitelji kako bi očuvali vezu s hrvatskom zajednicom.

Pri školi djeluju i tamburice još od 1988. godine. Posebno je bila  aktivna tijekom Domovinskog rata 90-ih godina, kada se skupljala pomoć za Hrvatsku, a trojica bivših učenika sudionici su Domovinskog rata.

Četrdesetogodišnja povijest Hrvatske škole „Kardinal Stepinac“ svojim aktivnostima svjedoči da Hrvati izvan Domovine i te kako njeguju zajedništvo, hrvatski jezik i kulturu.

Posve sigurno mladi Hrvati iz Chicaga potvrdili su to i svojim nastupima u Domovini, posebno ovim u Dubrovniku koji se održao na najljepšoj dubrovačkoj pozornici, na ponos domovinske i iseljene Hrvatske.

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija