Kultura

Kralj Edip ponovno na Igrama

Premijerno izvedena na prošlim Dubrovačkim ljetnim igrama, Sofoklova grčka tragedija „Kralj Edip“ u režiji uglednog slovenskog redatelja Eduarda Milera i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla bit će prikazana  od 14. do 18. srpnja s početkom u 21 sat i 30 minuta u parku Umjetničke škole.

Sofoklovo remek-djelo „Kralj Edip“ najpoznatija je antička tragedija, a Milerova interpretacija se bavi njenim političkim i sociološkim kontekstom i to ponajprije pitanjem odgovornosti u današnjem vremenu. Smještanjem na južnu stranu parka Umjetničke škole stvorena je monumentalna scena i vizualno snažan, ambijentalni komad. Predstava je lani, zbog ozljede Mislava Čavajde, zadobivene na generalnoj probi dan prije same premijere,  otkazana, da bi se nakraju ipak odigrala preinačena i prilagođena ozljedi glavnog glumca, no doživjela je samo dvije izvedbe, ali uz ovacije publike i kritike. Predstava je zadržala svoj, Čavajdinoj ozljedi prilagođen, oblik pa će štapovi i u ovogodišnjoj izvedbi nastaviti biti snažan Edipov izražajni element. 

Slovenski redatelj Eduard Miler je s preko stotinu režiranih predstava i mnoštvom međunarodno osvojenih nagrada, s razlogom jedno od najzvučnijih redateljskih imena s područja istočne Europe. Sjajna slovensko-hrvatska ekipa dramskih umjetnika koju je okupio dala je snažan pečat ovoj predstavi – Mislav Čavajda, koji je za sjajno odigranu ulogu Edipa lani dobio nagradu Orlando, Doris Šarić Kukuljica kao njegova majka Jokasta, Vili Matula kao Tiresije, Livio Badurina kao Kreont, pastir Vladimir Dulić, glasnik Jelena Lopatić i studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti. Novi član ansambla je Alen Liverić koji u ulozi svećenika zamjenjuje Dražena Čučeka. Dramaturginja predstave je Žanina Mirčevska, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Marita Čopo, autor glazbe Frano Đurović, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a koreograf Ivan Peternelj.

Pročitajte još

OTVORENA IZLOŽBA ‘NAPOLEONOVA CESTA U DALMACIJI’ S tih 500 kilometara tada makadamskog puta se i danas koristimo

Dulist

Luki Šeriću i Iris Mihajlović uručena nagrada ‘Plautilla’

Dulist

SJAJNA VIJEST Prvi put nakon 1998. Dubrovnik dobiva srednju baletnu školu!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija