Aktualno

Hripavac se proširio i na Dubrovačko-neretvansku županiju

lijecnik stetoskop

Četrdeset slučajeva hripavca, zarazne bakterijske bolesti koja kod male djece izaziva upalu pluća i druge teže komplikacije, zabilježeno je proteklih dana u Splitu, piše Novi list.

Devet je novorođenčadi zbog toga hospitalizirano, a među oboljelima je i dvadesetero djece mlađe od šest godina, petero školske djece te nekolicina roditelja.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) poručuju kako nije riječ o iznimnom događaju, jer se svake godine u Hrvatskoj zabilježi i do 100 slučajeva hripavca, ali se ipak radi o grupiranju zaraze u nekoliko obitelji, i to upravo u južnoj Dalmaciji, gdje je cijepljenost djece protiv ove bolesti relativno niska.

– U Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo najniže cijepne obuhvate, povećani broj oboljelih vjerojatno je posljedica toga. Uglavnom su to djeca, imamo obiteljska grupiranja, i zapravo treba povećati cijepne obuhvate jer se radi o jako zaraznoj bolesti – ističe Goranka Petrović, epidemiologinja HZJZ-a.

Cijepni imunitet traje 10-ak godina, a nakon toga bakterija opet cirkulira i rezervoar zaraze je među starijom djecom i odraslima koji nemaju specifičnu sliku bolesti – samo kašlju, a izvor su zaraze.

U najvećem su riziku mala djeca, kod koje dolazi do napadaja kašlja, gušenja, može završiti komplikacijama u vidu upale pluća, može zahvatiti živčani sustav, a često zahtijeva bolničko liječenje, kaže Petrović.

Osim cijepljenja provodi se obrada kontakata pa se tamo gdje je povećan rizik teške bolesti dijeli kemoprofilaksa, odnosno antibiotska terapija.

Banner 300x250 DU 1

U ostalim krajevima Hrvatske nema grupiranja hripavca, osim splitskog, no to ne znači da ga neće biti.

Hripavac nije sezonska, nego cjelogodišnja bolest koja se može javiti u svako doba godine. Zato bi cjepni obuhvat trebao biti iznad 90 posto, ali je u spomenutim županijama on ispod 80 posto.

– To nije tipična zimska bolest, imamo prijave tijekom cijele godine, i važno je cijepiti djecu jer su mala djeca u prvoj godini života najugroženija.

U zapadnim zemljama pred kraj trudnoće cijepe se trudnice kako bi pojačale količinu protutijela i preko posteljice zaštitile bebu u najosjetljivijem razdoblju nakon rođenja.

To kod nas nije javnozdravstveni problem, ako bude, i mi ćemo o tome razmišljati, zaključuje epidemiologinja Petrović.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist