Aktualno

HRDALO O REKORDNOM RASTU BITCOINA ‘Teško je prognozirati što će se dalje zbivati’

vlaho hrdalo 1

Najveća svjetska kriptovaluta bitcoin skočila je na rekordan broj u iznosu od 69.200 tisuća američkih dolara u utorak oko 16 sati, ali je ubrzo oko 22 sata pala na 62,185 američkih dolara, kako je prenio BBC. Nadmašen je prethodni rekord iz studenog 2021. godine kad je bitcoin dosegao 69.000 američkih dolara, ali tijekom 2022. godine, vrijednost bitcoina je pala na samo 16.500 američkih dolara.

Kako bismo bolje shvatili što se događa u svijetu ove kriptovalute, odlučili smo provjeriti s dubrovačkim odvjetnikom sa zagrebačkom adresom Vlaha Hrdala, koji je ujedno i na čelu Udruge za blockchain i kriptovalute (UBIK), voditelj Radne grupe za digitalnu transformaciju pri Odvjetničkoj komori te predavač na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

– Ne znam je li to stvarni i jedini uzrok, ali mnogi rast cijene pripisuju činjenici da su u SAD-u nedavno odobreni prvi ETF-ovi. Riječ je o fondovima koji omogućavaju institucionalnim ulagačima investiranje u bitcoin. To je rezultiralo velikim priljevom novog kapitala koji se slio u ovu vrstu digitalne imovine. Osim toga, bitcoin uskoro očekuje događaj prepolovljavanja tzv. ‘halving‘ nagrade koju dobivaju rudari za povrđivanje transakcija. Prepolovljavanje znači da se stvara manje novih bitcoina što opet utječe na ponudu. Pojednostavljeno, izgleda da istovremeno dolazi do smanjenja ponude i povećanja potražnje – komentirao je Hrdalo.

-Teško je prognozirati što će se dalje zbivati, svi očekuju daljnji rast, ali treba biti oprezan jer bitcoin ima naviku iznenaditi. Mnogi se pouzdaju u njegove četverogodišnje cikluse, smjenjivanje ‘bear’ i ‘bull’ tržišta potaknuto prepolovljavanjem, a evo ove godine se dogodilo da je najviša cijena ikad probijena prije samog prepolovljavanja, što ranije nije bio slučaj – dodao je Hrdalo.

Bitcoin, prema posljednim informacijama od oko 9.25 sati, trguje na 66,963.05 američkih dolara.

 

Pročitajte još

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist

400 TISUĆA STANOVA U RH JE PRAZNO Bačić: Nacionalni plan stambene politike biti će donesen do kraja godine

Dulist

Carmen Miloglav i ove sezone u Ragusi!

Dulist