Vaše vijesti

HPD SNIJEŽNICA Speleo usavršavanje u ‘mračnom’ dubrovačkom podzemlju

HPD SNIJEŽNICA Speleo usavršavanje u 'mračnom' dubrovačkom podzemlju

Suradnjom speleološkog odsjeka HPD Sniježnice i Speleološkog kluba Ozren Lukić iz Zagreba održan je speleo tečaj – speleo usavršavanje za zainteresirane speleologe u društvu.

Tečaj je obuhvatio tehnike postavljanja speleoloških objekata kao i izradu topografskih nacrta. Prvi dan usavršavanja se najviše bazirao na teoretskom dijelu, dok su ostali dani iskorišteni za praktični dio: za izradu sidrišta, korištenje bušilica, fixeva, opremanje, prelazak prečnica, izrade tirolskih prečnica, raspremanje… Vježbe su se izvodile u jednom od nekako zaboravljenih željezničkih tunela na području Batahovine koje su speleolozi HPD Sniježnice i HGSS-a ovo ljeto uredili i pripremili za ove i slične aktivnosti.

Uz dozvolu Javne ustanove za zaštitu prirode organiziran je i stručni posjet špilji za Gromačkom vlakom gdje su se primjenile neke od naučenih tehnika. Špilja je zbog svoje geomorfrološke, paleontološke i arheološke vrijednosti zaštićena davne 1986. godine. ‘Mračno’ dubrovačko podzemlje nanovo nas je podsjetilo kakve sve zanimljive i vrijedne ‘kutke’ imamo u neposrednoj blizini, kutke koje moramo zaštititi i očuvati. Ovo speleo usavršavanje inače je nastavak na proljetne aktivnosti speleološkog odsjeka, kada je društvo dobilo 12 novih pripravnika u sklopu speleo škole.

Hvala predavačima iz Zagreba, našoj Željki koja je sve ove aktivnosti organizirala, uskladila i osigurala usprkos lošim vremenskim uvjetima tih dana kao i ostalim članovima društva na iskazanom trudu i zalaganju.

Pripremio: Đani Kobilić
Foto: Željka Janjanin
www.hpd-snijeznica.hr

Fotoslide speleo HPD Sniježnica

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist