Vaše vijesti

DORINA MITIĆ-ŠOŠA Bespoštedno se omalovažava i ponižava Grad, njegova tradicija, kultura…

Grad iz zraka

Danas sam se nemalo iznenadila kad sam, čekajući autobus na stanici kraj vile Čingrija, opazila na dugome štapu i na plavoj ploči natpis PARK GRADA BAD HOMBURGA.

Nijesam znala da u Gradu imamo park s tim imenom, ali evo, imamo! Pa se mislim što je taj Bad Homburg toliko važan za Grad da mu je čak i park posvećen? Za taj grad se nije ni znalo dok se gradonačelnica Šuica, po neznam kojim vezama i nakanama, nije počela šetat po svijetu i nalazit gradove za bratimljenje s Dubrovnikom, a gradnačelnik Vlahušić nastavio njezinim stopama.

Nikad u svojoj povijesti Grad se nije toliko bratimio! A i čemu sva ta bratimljenja, kad to i nije baš u našem mantalitetu? S druge strane, a koliko se zna nikakve koristi ni Grad ni građani od toga nemaju, osim što se gradonačelnik svako toliko prošeta i zabavi u nekom drugom okruženju, naravno, ne na svoj račun.
Ali, nije dosta osobnih šetnja i vijađa, nego se tom, potpuno nevažnom gradu sad još i park posvećuje?! Pa ni to ne bi bilo toliko čudno kad bismo u Gradu već od prije imali park, ulicu ili prilaz posvećen primjerice gđi. Bebi Beritić ili gosparu Brunu Šišiću, ljudima koji su itekako zadužili ovaj Grad, i zaslužili poštovanje Grada puno više i prije nego neki tamo Bad Homburg. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Ali inače, čudne su gradonačelnikove sklonosti veličanju nevažnog, a zanemarivanju važnog i vrijednog. Koji je razlog tome, teško je ukratko reći, ali on svakako postoji. I tako, mi građani koji smo živjeli u “nekom drugom Gradu“, gotovo svakodnevno se suočavamo sa situacijama koje svjedoče o bespoštednom omalovažavanju i ponižavanju Grada i njegove tradicije, kulture, mentaliteta. Grad po mjeri čovjeka, nekim čudnim, nedobronamjernim vizijama pretvoren je u sve samo ne u sredinu dostojnu života čovjeka. Može se rijet i da je Grad unakažen!

I dok gradonačelnik sve vidi kao svoj uspjeh i ostvarenje svojih vizija o Gradu, mene pak to asocira na staru poslovicu: „od čega se ovca srami od toga se koza diči!“

Dr. Dorina Mitić-Šoša

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora. 

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist