Kultura

‘Hologramski prostor’ gostuje u Lazaretima

'Hologramski prostor' gostuje u Lazaretima

U prostoru Art radionice Lazareti (lađa X) u ponedjeljak, 5. listopada u 19 sati pogledajte gostujuću, plesnu predstavu Hologramski prostor, nastalu u koprodukciji Zagrebačkoga plesnog centra i Umjetničke organizacije Fronesisu.

Hologram je, kao i kazalište, iluzija. Trodimenzionalna slika koja se stvara od lomova svjetlosti i refleksija neke informacije ili objekta. Tako kreiran prostor koji na mikro ili makro razini možemo nazvati svijetom poprima značajke materijalnog i on postaje stvaran bez obzira na svoju strukturu privida. Taj svijet ovisi o izvorima informacija ili osvijetljenim objektima, gustoći svjetlosti i mogućim distorzijama, a fragmentarna priroda takvog svijeta odražava njegovu krhkost. Ovih nekoliko činjenica preuzetih iz kvantne fizike koja proučava ponašanje i interferenciju čestica ili gotovo apstraktnih matematičkih vrijednosti najmanjih dimenzija u umjetničkom svijetu Jasne Čižmek Tarbuk prevodi se u plesni vokabular koji unutar iluzije donosi prepoznatljive značajke svijeta u kojemu živimo.

Dvije plesačice i jedan plesač koreografskim permutacijama broja tri označavaju trodimenzionalnost holograma, a prostor koji stvaraju trajanjem izvedbe, dobiva još jednu dimenziju – vrijeme. Tu simetriju prati najlonska opna kao četvrti izvođač, ona oživljava i mijenja se od sekvence do sekvence te donosi sadržaj koji se može tumačiti na više razina, od vizualne ilustracije do ravnopravnog protagonista. Tako postavljen umjetnički sustav, a te su postavke ono što o svijetu donekle znamo, propituje svojevrsnu evoluciju nekog života od posve nesvjesnih, singularnih interakcija do prepoznatljivih arhetipova, odnosa, kreacije i suradnje. Ovo posljednje predstavi Hologramski prostor daje emocionalnu komponentu koja nije znanstveno mjerljiva, to je ono ljudski imanentno što nadilazi teorijsku racionalnost, a istodobno drži svijet čestica na okupu. Emocija je teško prevodiva u riječi, ali plesnim vokabularom ove predstave čita se kao vjera u istinitost događanja i bivanja pa makar bila i riječ o tko zna kako stvorenoj iluziji kao što je kazalište. Ili hologram.

• Koreografija: Jasna Čižmek Tarbuk
• Plešu: Marin Lemić, Marta Habulin, Sara Piljek
• Glazba: Gordan Kreković, Tibor Szirovicza
Live coding:Gordan Kreković,
• Kostimi: Jadranka Hlupić Dujmušić,
• Videoanimacija: Vedran Popović
• Oblikovanje svjetla: Marino Frankola,
• Pomoć u osmišljavanja scenografije: Duško Rihtermoc
• Fotografija I video: Neven Petrović
• Predstava je nastala u sklopu rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra

Prostor za izvedbu predstave je organiziran u skladu s općim higijenskim mjerama i mjerama fizičkog distanciranja po preporukama HZJZ, posjetiteljima predstave je obvezno nošenje zaštitne maske.
Početak izvedbe je 5. listopada u 19 sati, a ulaznice po cijeni od 40 kuna možete kupiti pola sata prije početka, na ulazu u ARL.

Programske aktivnosti Art radionice Lazareti podržavaju Grad Dubrovnik, Ministarstvo kulture RH i Zaklada Kultura Nova.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist