Vaše vijesti

Hodočašće na Bleiburg

Hodočašće na Bleiburg

Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik nastavlja sa započetim pohodima znakovitog naziva „Pohoditi, moliti, obilježavati“.

Tako se svake godine tradicionalno obilaze grobišta i Spomen prostori iz Dubrovačko neretvanske Županije: Vranine, Mljet, Orsula, Domobransko groblje, Daksa, Boninovo, Srđ… Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća,  domobrani se tako prisjećaju tužnih obljetnica hrvatske povijesti iz I. i II. Domovinskog rata,. 

Još od 2006. godine vodstvo Udruge predlaže, a članovi Skupštine usvajaju središnje hodočašće za tekuću godinu. Nakon posjeta izaslanstva Udruge Bleiburgu 2006. godine, (trojica preživjelih domobrana¸svjedočili su proživljene strahote Bleiburga i Križnog puta), nastavilljeno je s godišnjim hodočašćima: Vukovar 2008., Jazovka 2009.,  Jazovka i Škabrnja  2010., Macelj 2011. godine. Usvojenim Planom rada Udruge ove se godine hodočastilo na Bleiburg u spomen na sve hrvatske žrtve koje su nakon progona i bijega od komunističkog terora i zločinca J.B.Tita, likvidirani, bez suđenja i mogućnosti iznošenja obrane. Stotine tisuća hrvatskih vojnika i domobrana, civila i svečenika, žena i djece ubijeno je nakon završetka II svjetskog rata. Nitko od nalogodavaca genocida nad Hrvatima do današnjih dana nije odgovarao! Stoga je ovogodišnje hodočašće dubrovačkih domobrana bilo posvećeno svim žrtvama zločina počinjenih na Bleiburgu i Križnom putu.
 
Na put je krenulo 40 hodočasnika u petak 11. svibnja prema Macelju, gdje je u 17,00 sati uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen križa priređena sv Misa u Kapelici  na Macelju u sjećanje na 1163-je ostataka kostiju Hrvata iz 1945. godine, ekshumiranih 90-tih godina u  Maceljskoj šumi. Do 1990. godine to je bilo zabranjeno područje i nitko nije mogao ulaziti u zakonom zaštićeno 'Titovo lovište'. Znao je dobro zlikovac što se krije u obližnjem 'lovištu'.

U subotu 12. svibnja nepregledne kolone hodočasnika slijevale su se Bleiburško polje. Prema austrijskim policijskim izvješćima komemoraciji na Bleiburgu nazočilo je preko osam tisuća hodočasnika iz Hrvatske i okolnih zemalja. U 12,00 sati započela je svečana sv. Misa koju je predvodio msgr. Ante Ivas, biskup šibenski. Nakon toga se po strogom protokolu organizatora pristupilo polaganju vijenaca. Dubrovačko izaslanstvo Udruge Hrvatski domobran uz pratnju Dubrovačkih trombunjera i Društva političkih zatvorenika iz Dubrovnika položilo je vijence i zapalilo svijeće u spomen na sve nevine žrtve komunističkog pokolja počinjenog u svibnju 1945. godine.
 
Trećeg dana hodočašća, Dubrovačani su nazočili sv. Misi u Crkvi Hrvatskih Mučenika na Udbini, uz obvezan obilazak i razgledanje svetišta u pratnji župnika fra Nediljka Knezovića. Na povratku prema Dubrovniku posjetio se Knin, simbol Hrvatske i Domovinskog rata, čime je zaokruženo ovogodišnje Hodočašće Udruge Hrvatski domobran. 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist