Aktualno

HOĆE LI VLADA SMANJITI TROŠARINE NA GORIVO? Marić: Ništa nije nedodirljivo

HOĆE LI VLADA SMANJITI TROŠARINE NA GORIVO? Marić: Ništa nije nedodirljivo

U utorak nas očekuje novo poskupljenje goriva. Priprema li Vlada nešto da bi olakšala situaciju s troškovima građana, pitanje je koje je postavljeno ministru financija Zdravku Mariću.
– Svi se više manje suočavamo s istim problemima. Globalni lanci opskrbe, problemi u transportu, rast cijene sirovina, poglavito energenata. Sve to na neizravan ili izravan način utječe na Hrvatsku i zemlje EU-a u smislu stopa inflacija koje su najviše od 2012. ili 2013. godine. Sada imamo stopu inflacije na razini 3 posto što od tada nije bilo. Spomenut ću da Hrvatska po ničemu ne odstupa od prosjeka, mi smo i dalje nekih 0,2 posto niži od prosjeka EU-a – rekao je Marić, donosi HRT.
Na pitanje postoji li mogućnost za korekciju trošarina, ako dođe do daljnjeg rasta cijena fosilnih goriva, Marić odgovara.
– Proteklih godina smo pokazali da ništa nije nedodirljivo. Ako smatramo ili ćemo smatrati da ćemo tako polučiti određene efekte, na to smo spremni. Do sada smo ukinuli dva doprinosa za nezaposlene i ozljede na radu, odlučili smo se na to. Ne bih niti potvrdio niti odbacio bilo koju od opcija. Pratimo što se događa na individualnim razinama. Pa svi smo mi u konačnici građani. Odem i ja u dućan i gledam kolika je cijena ulja ili pojedinog artikla – dodaje.
Kaže da će se vidjeti kako će se stvari razvijati, vidjet ćemo preporuke Europske komisije, kakvo će biti ponašanje EU-a, pa nećemo niti mi odstupati kao što niti nismo od nekakvih ustaljenih modela.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist