Aktualno

Hoće li se uklanjati svi borovi na Squareu? Čeka se ‘arboristički pregled’!

Hoće li se uklanjati svi borovi na Squareu? Čeka se ‘arboristički pregled’!

Sređivanje okoliša na Squareu trajat će, čini se, duže i sporije nego sam rast alepskog bora koji se zadnji dan ožujka srušio pred očima užasnutih prolaznika, stanara zgrade, vlasnika poslovnih prostora… Nimalo ugodna situacija. Dani prolaze, a tko treba riješiti situaciju? Sam gradonačelnik Mato Franković reagirao je na napise DuLista objavljene nekoliko dana nakon rušenja stabla i naše pitanje dokad ćemo gledati ovakvu scenu.
—‘Uvijek je najlakše optužiti Grad za sve. Eto nesposobni, spori, čekajte da provedu natječaj, gdje im je sada tim za hitne intervencije i slično. Zanimljivo je kako nikome nije palo na pamet da se ovdje zapravo radi o privatnoj površini’ – zapisao je gradonačelnik. Iako je istaknuo kako se radi o privatnom zemljištu, situaciju ipak moraju rješavati – gradske službe. Istražili smo tko je zapravo odgovoran za uklanjanje ovog, ali i potencijalnih drugih borova na istoj lokaciji koji ‘samo što nisu’, nakon što je podrovan put, odnosno uništen zid. Odgovor smo dobili – u Domoupravi. Pero Milković, direktor Domouprave, pojasnio nam je kronologiju događaja, ali i naveo rješenje ovog problema.
—Na dan 2. ožujka dobili smo zahtjev za uklanjanje bora i naravno, za isti moramo tražiti mišljenje Vrtlara. Mi nismo stručni za uklanjanje bora, niti imamo ovlasti za to, pogotovo kad se radi o stablima određene starosti. Dakle, 2. ožujka smo dobili zahtjev za uklanjanje, 25. ožujka Vrtlar je dao mišljenje kako se bor ne smije pilati, već mu je potrebno skratiti pojedine grane. Zatražili smo ponudu od ‘Vrtlarka’ da to učine. Ponudu smo zatražili 25. ožujka, a bor je pao 31. ožujka, svega nekoliko dana nakon. Domouprava je odmah obavijestila vatrogasce i bili smo na licu mjesta prvi, mi i oni. Suvlasnici nam moraju, jer ne možemo na svoju ruku raditi, dati zahtjev za popravak zida i parkinga – i dali su ga – istaknuo nam je Milković, koji dalje analizira situaciju.

‘Komunalno’ izdaje rješenje
—Ponuda će biti skupa, odnosno zgradi će to biti skupo i pitanje je koliko će se zapravo parking moći urediti, jer iako nemaju trenutno novaca zato, suvlasnici ga moraju sami urediti. Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika može narediti, izdati rješenje, odnosno to moraju po upravnom postupku. Ipak je Komunalno više tijelo koje može dati to rješenje, mi kao Domouprava ne možemo izdati rješenje bez većinske suglasnosti suvlasnika. Ne možemo reći stanarima zgrade: ‘Sanirajte zid!’ i teretiti ih na taj način. Nemamo taj pravni alat. Ali – Komunalno može. Oni će napisati rješenje za zgradu, poslati nama na znanje i zgrada to mora odraditi – naglasit će nam Milković. Domouprava je nastavila ‘svoj dio posla’, pojašnjava nam dalje.

Vrtlar nema ovlasti
—Zahtjev za arboristički pregled drvoreda dali smo 4. travnja. Tu je nastao problem. Mi smo angažirali Vrtlar koji ne može to odraditi, nisu ovlašteni. Uputili su nas na tvrtku koja ima sjedište u Zagrebu. Ta tvrtka mora nam dati ponudu, suvlasnici ju odobriti, kad odobre, ekipa dolazi i rade arboristički pregled. Njihovi zaposlenici moraju se popeti na stabla, pregledati drvorede i utvrditi činjenično stanje. Što se tiče zida, on će se obnoviti jer će im to rješenje svakako izdati Komunalno – naglašava nam Milković. Ističe kako su stanari zgrade na Squareu u nezahvalnoj situaciji.
— Veliki je to problem, shvaćam suvlasnike. Parking i zid nisu im bili ni na kraj pameti. Novaca ima koliko ima za zgradu, a drugi problemi su važniji – krov, sanacija i slično, ali sada moraju dati novce za borove. Najgore je što bi oni borove prepilali, ali nije im to dopušteno. Osobno mislim da bi najbolje rješenje bilo napraviti nacrt i plan za, primjerice, idućih deset godina, kroz to desetljeće ukloniti borove i posaditi nama primjereniju vegetaciju, poput maslina, košćela i sličnih stabala koja mogu dati višestruku korist. Uostalom, možda arboristički pregled pokaže da treba ukloniti cijeli drvored – što onda? Nezahvalna situacija i prema gradu, građanima, stanarima zgrade – zaključuje Milković.

Objavljeno u tiskanom izdanju 13. travnja 2022.

Pročitajte još

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist