Aktualno

HOĆE LI SE LIBERTASOVE LINIJE IKAD VRATITI NA STARO? Direktor zadovoljan voznim redom, građani baš i ne!

HOĆE LI SE LIBERTASOVE LINIJE IKAD VRATITI NA STARO? Direktor zadovoljan voznim redom, građani baš i ne!

Broj prijeđenih kilometara je na razini 2019. godine. Smatramo da je povezanost Grada, konkretno linije 2 adekvatna – smatra direktor Libertasa Franko Mekišić. Rekao je to odgovara­jući na pitanje kad se može očekivati vraćanje rasporeda postojećih autobu­snih linija na predpandemijsko razdo­blje, ali i vraćanje pojedinih linija koje su ukinute, kao što je linija broj 2 (Gorica – Pile). Kako sada stvari stoje, ništa se od toga neće dogoditi.

— Ono što smo napravili da bi se Gorica povezala je da smo povećali broj prola­zaka ‘devetke’ preko Gorice. Zasebna linija je sredstvo za ostvariti povezanost, ali može se ostvariti na drugi način odnosno uz pomoć druge linije, što je u ovom slučaju prolazak ‘devetke’ preko Gorice. Od građana Gorice preko pola godine nemamo zahtjeva za dodatnim povećanjem – rekao je Mekišić.

Naglasio je kako je raspored na glav­nim linijama isti kao 2019. godine, odno­sno dodaje, ‘broj prijeđenih kilometara’. ‘To je nama bitno’, kaže. Također, ista­knuo je kako se ne ‘razmišlja o povratku linije broj 2’.

— Ako bude potrebe, povećat ćemo broj polazaka ‘devetke’ preko Gorice sv. Vlaha – naveo je.

Na pitanje hoće li se pojačati linije na prigradskim područjima, Mekišić je rekao: ‘Autobusi će biti raspoređeni na prigradske linije, a mislimo da je i tre­nutna povezanost adekvatna potražnji. Neće se povećavati. Mi smo kilome­tražom došli na 2019. i smatramo da je povezanost prigrada adekvatna i na istoku i na zapadu’.

Ne vozi se – subotom, nedjeljom i blagdanima!

Pa iako direktor iznosi kako je broj prijeđenih kilometara na razini 2019. godine, s rasporedom autobusa nisu baš zadovoljni građani. Vidi se to i po lavini komentara koje su na Facebook DuLista pisali naši čitatelji. Građani su se posebno osvrnuli na činjenicu kako pojedine autobusne linije uopće ne voze nedjeljama i blagdanima, a ‘petica’ čak niti subotom. Također, subotom, nedje­ljom i blagdanom ne prometuje ni 2A, a ‘sedmica’, iako vozi subotom, toga je dana u tjednu prava rijetkost.

— Posebna je priča vikend vožnja, npr. nepostojanje linija 7 i 5 nedjeljom. Kako će netko tko nema auto poći do Babinog kuka, Gruža ili Zlatnog potoka u te dane? Sigurno su i druge relacije opterećene problemima, a samo malo promišljanja riješilo bi (barem dio) problema – izni­jela je jedna naša sugrađanka. Ona se pak posebno osvrnula na linije broj 3 i 8 koje u pravilu idu u isto vrijeme s Pila, a puta­nja kretanja im je vrlo slična. Potom uru vremena nema ni jednoga.

— Djeca mlađa od 16 godina bi navečer trebala biti doma do 23:00. Autobus broj 8 (i 3 naravno) je s Pila u 22:15, a potom u 23:15. U koji onda autobus reći djetetu da se ukrca izađe li u 21:00? Ako će u 22:15, ne treba nigdje ni ići. Ili da se možda vraća loše osvijetljenim ulicama pješke iz grada? – pita se.

‘Bolnica se ne zaključava petkom popodne’

— Možda gospodin direktor misli da se bolnica zaključava petkom popodne, a djelatnici su na vikendu pa nema potrebe za prijevozom – iznijela je druga naša sugrađanka.

Iako je Libertas autobusne linije znatno srezao zbog pandemije koro­navirusa, treba se prisjetiti kako se osipanje počelo događati još 2019. godine. Naime, krajem srpnja te rekordne turi­stičke godine, Libertas je odlučio u srcu sezone reducirati linije, a neke su već tada prestale voziti vikendom i blagda­nima. Uprava je tada ‘petica’, koja sta­novnike Svetog Jakova, Zlatnog potoka i Ploča povezuje s Lapadom, prije svega s Općom bolnicom ostala bez svojih vikend vožnji. Izazvalo je to ogorčenje stanovnika ovog dijela grada. U pande­miji je ‘petica’ pak bila skroz ukinuta, a danas radnim danima s Viktorije ima ukupno šest polazaka.

Kad će mini bus?

Budući da se iz izjave direktora Mekišića može zaključiti kako je postojeći vozni red Libertasovih autobusa adekvatan, pitali smo predsjednika Gradskog kotara Ploče Iza Grada Srđana Obada jesu li gra­đani njegovog kotara zadovoljnim posto­jećom povezanošću.

— Naravno da bismo htjeli da se ‘petica’ vrati u puni vozni red. Osim sta­rijih osoba, kojima je nužno potreban taj autobus zbog povezanosti s Bolni­com, imamo i brojnu djecu i adolescente koji treniraju u Gospinom polju, a tu je i medicinsko osoblje koje je vezano za tu liniju zbog odlaska na posao – govori nam Obad te napominje kako Bolnica radi i vikendima i blagdanima, za razliku od ‘petice’ koja tada ne prometuje.

— Rekli su da smo mi treći na redu za vraćanje linija – rekao je dalje predsjed­nik GK Ploče Iza Grada. Ovom se prili­kom osvrnuo i na električni mini bus koji je protekle zime s Viktorije imao probne vožnje.

— Ta bi nam linija, za koju je dogovo­reno da bi vozila s Viktorije preko Duba, itekako olakšala život jer bismo bili još bolje povezani s Pilama. Upravo je ljeto pravo vrijeme za staviti je u promet jer se sad može vidjeti koliko će olakšati i poboljšati povezanost, ali i smanjiti pro­metnu gužvu – smatra Obad. Naime, budući da je riječ o kraćoj liniji, takav bi autobus mogao češće voziti i biti fre­kventniji zbog čega bi građani sigurno više koristili javni prijevoz nego se vozili automobilima.

— Postavlja se pitanje kad ćemo vidjeti taj električni mini autobus koji se testi­rao – zaključuje Obad.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 10. kolovoza 2022.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist