Hrvatska

Hoće li prosvjetari opet u štrajk?

Hoće li prosvjetari opet u štrajk?

Vladina ponuda koju smo čuli prošli tjedan, navodno finalna i zadnja ponuda koju je Vlada spremna ponuditi, uopće ne odgovara ovim okolnostima u kojima živimo. Rast inflacije u ovoj cijeloj godini će biti oko 10 posto, plaće u privredi rastu otprilike oko 10 posto. Naše plaće, ako ostanemo na ovih 4 posto, rast će 2,3 posto – rekao je za Dnevnik Nove TV glavni ekonomist Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Matija Kroflin.
Vlada je, naime, sindikatima dala ponudu o povećanju osnovice za izračun plaće od 4 posto od 1. listopada 2022. i 2 posto od 1. travnja 2023. Kako je rekao Kroflin, sad se pregovara za oko 180 tisuća ljudi, ali tome treba dodati i državne službenike.
-Tu se onda penjemo i do većeg broja. To je relevantan broj građana. Taj broj građana ima utjecaja i na ekonomsku aktivnost, i ako tu Vlada bude restriktivna, to će imati utjecaj na ekonomski rast iduće godine. Ponuda Vlade je bila da se poveća osnovica za četiri posto 1. listopada, i još dva posto iduće godine. To bi značilo da se ovih četiri posto povišice u lipnju, koje smo već dobili, i ovih četiri posto u listopadu, plaće bi na razini cijele godine javnim služama rasle nekakvih 3,3 posto. Inflacija raste deset posto. Za iduću godinu, imamo već projekciju rasta inflacije od nekakvih 6-7 posto, a Vlada nudi dva posto. To ne odgovara trenutnim okolnostima – smatra.
Dodao je kako se nada da je premijer nešto naučio iz štrajka prosvjetara 2019. godine.
-Nadam se da ovo nije zadnja ponuda. Ako Vlada ne odstupi od ove svoje pozicije, imat ćemo pregovore u utorak pa ćemo vidjeti što će se dogoditi, zakon je relativno jasan. Mi trebamo otvoriti socijalni spoj sa Vladom. Nakon toga ide proces mirenja koji traje određen broj dana kada se dvije strane trebaju pokušati još jednom dogovoriti. Ako se to ne dogodi, onda su zapravo stvorene pretpostavke nama za štrajk. Situacija je relativno zapaljiva među našim članovima. Ljudi svakodnevno vide što se oko njih događa, jako dobro to osjećaju na vlastitoj koži, vjerujem da će se mnogi boriti za svoju poziciju – istaknuo je.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist