Hrvatska

Hoće li poskupjeti dizel i jesu li moguće nestašice?

Hoće li poskupjeti dizel i jesu li moguće nestašice?

Sutra na snagu stupa europska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije i to u trenutku kada jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj, ona u Rijeci, ne radi jer je još u remontu. Istodobno, dok zabrana uvoza sirove nafte ima snažan međunarodni utjecaj, zabrana uvoza naftnih derivata pokazat će je li Europa bila uspješna u pronalaženju zamjene za ruske prerađene naftne proizvode.

Hoće li zbog toga biti velikog rasta cijena goriva, posebno dizela i mogućih nestašica, u programu HTV-a komentirao je stručnjak za energetiku Ivica Jakić.

– Pitanje dobavnog pravca za naftu koja ide naftovodom, i rezultat su derivati koji trebaju biti pušteni na tržište, dovodi u pitanje dva čimbenika – visoka cijena i nestašica. Europa se pripremila i za taj scenarij, već su pripremljeni dobavni pravci da se Europa snabdijeva naftom. Tu je Janaf s hrvatske strane, terminal u Trstu koji snabdijeva austrijsko tržište i Njemačku. Pitanje je koliko će biti dostatan uvoz samih derivata koji se generiraju na Mediteranu. Očekivati je da neće biti velikih nestašica, samo je pitanje po kojoj će biti cijeni – naglasio je Jakić.

– Količina derivata se izmjenjuje naizmjenično s potrošnjom plina. Ako znamo da je najveća potrošnja plina zimi, dizel se najviše koristi u proljeće i ljeto zbog transporta i brodskog prometa. Cijena električne energije stabilizirala se na 148 eura po MW, plin je prati solidno na 58 eura po MW, ali i cijena barela nafte je stabilna – 84 dolara po barelu. Pripreme su bile dostatne za potrebe Europe. S obzirom na situaciju u Ukrajinu i najavljenu ofenzivu krajem mjeseca, cijena i pouzdanost dobavnih pravaca dolaze u pitanje – istaknuo je Jakić.

Čak 15 američkih rafinerija je u remontu, francuske rafinerije ne rade zbog štrajka, njemačke rafinerije će smanjiti preradu jer nema uvoza iz Rusije, turske rafinerije se mjesecima pripremaju na moguću krizu.

– Samo je pitanje koliko će prvi val najavljenih ofenziva poremetiti dobavne pravce i kolika će biti potrošnja za potrebe vojne industrije – zaključio je stručnjak za energetiku Ivica Jakić.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist