Županija

“Hoće li MOST izgraditi MOST?”

"Hoće li MOST izgraditi MOST?"

Udruga Pelješki most uputila je priopćenje za javnost povodom pregovora političkih opcija oko sastavljanja nove hrvatske vlade. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Hoće li MOST izgraditi MOST?

Svjedoci smo ovih dana pregovora i dogovora oko sastavljanja nove hrvatske Vlade. MOST pokušava nemoguće, spojiti nespojivo. Što zapravo imamo? Podjeljenu državu (59:55) formalno, ali i STVARNO na dva dijela (most samo u bajci). Nakon četvorogodišnje dileme o izgradnji mosta ili ne tj. o njegovoj potrebi ili ne, ostvario se je ipak plan 21: MOSTA nema!

Zagovornici mosta proglašeni su budalama s promašenim idejama. Neumski koridor preko tuđe države predstavljen je kao jedino ispravno riješenje. U tom duhu gotovo je odlučeno o prepuštanuju vlastitog teritorija, geostrateški važnog, istoj toj tuđoj neuređenoj državi uz čuvenu izreku da se radi o “samo dva kamena”!

Svakom tko iole osjeća ovu državu bilo je jasno da ta “dva kamena” znače buduću izgradnju bosanske luke u srcu Malostonskog zaljeva. O posljedicama toga čina ne treba nikome pametnome posebno govoriti, dovoljno je samo reći da bi takav čin bio čin veleizdaje.

Ipak, na našu sreću, Europa shvaća da je Pelješki most i EU most te razriješuje Gordijski čvor zvani Pelješki most. Dakle, odluku od iznimnog nacionalnog značaja, Vlada je prepustila na donošenje Europskoj uniji tj. konzalting tvrtkama plaćenim novcem poreznih obveznika, a čiji je posao bio da slijepcu otvori oči. Srećom po nas, odluka EU je bila dobra i jedina ispravna, ali je za našu Vladu još uvijek bila dvojbena.

Zbog čega je postojala dvojba? Je li zbog prigovora vlasti Bosne i Hercegovine za pravo suverenog prolaza na otvoreno more koji je ponovno nedavno osvanuo u našim medijima? More Bosne i Hercegovine ima status „zatvorenog mora“ (lat. mare clausum), što znači da nema izlazak na otvoreno more. I tu završava sva priča.

Osim ove: Pelješki most nije izgrađen, a na predizbornom predstavljanju u Dubrovniku o tobožnoj izgradnji čuli smo svašta samo nismo čuli najvažnije, a to je kad se nastavlja izgradnja i jesu li osigurane financije za izgradnju.

I na kraju, hoće li nezavisna skupina MOST koja je i svom imenu zahvaljujući dobila glasove na nedavnim izborima, kao i onima ranije u Metkoviću, inzistirati da se odmah nastavi započeta gradnja Pelješkog mosta? S obzirom na njihov plan o regionalizaciji države, a time u budućnosti i mogućnosti cjepkanja naše domovine u više dijelova, bojimo se da i njima to više nije bitno.

Narod Hrvatski, a pogotovo naši Neretvani, to ne bi dopustili s obzirom da su u peticiji za Pelješki most njihovi potpisi i potpisi naših Slavonaca bili u većini, na čemu im ponovno HVALA!

Za udrugu:

Glavni odbor:

Dr. sc. Vinicije Lupis

Dr. sc. Mirna Batistić

Prof. dr. sc. Nenad Jasprica”

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist