Grad

Hoće li ‘Afera Lazareti’ blokirati europske milijune za obnovu posljednje tri lađe?

Hoće li 'Afera Lazareti' blokirati europske milijune za obnovu posljednje tri lađe?

Nakon što javnost i mediji mjesecima obnovu kompleksa Lazareti nazivaju ‘aferom Lazareti’, zbog sumnjivih troškovnika i nedovršenog posla za koje su isplaćeni novci, za ponedjeljak konačno je sazvana toliko priželjkivana tematska sjednica Gradskog vijeća. Nesumnjivo, bit će jedna od vatrenijih, no tek ostaje vidjeti koliko učinkovitih i što će sve kao rezultat prepucavanja izabrane 25-orke od svega toga proizaći.

No u svakom slučaju ususret toj sjednici treba napomenuti nekoliko ključnih stavki koje su trenutno otvorene vezano za taj projekt, ali i podsjetiti na cjelokupnu suštinu problema.

Palo sedam, ostale tri. I trg
Osnovno pitanje, kao i uvijek u životu je – Gdje su pare?! Naime, projektom za koji je ugovor s osječkom tvrtkom Monte Mont sklopljen u kolovozu 2012. godine cijena radova za obnovu CIJELOG kompleksa Lazareta, uključujući i trg, bila je oko 29 milijuna kuna. Kako će vrijeme kasnije pokazati ta cifra je po troškovnicima varirala s 29 na 34, potom 40, da bi se na koncu skrasila na 48 milijuna kuna, a paralelno s mijenjanjem tih iznosa mijenjao se i projekt koji je na koncu dobio i famoznu IV. fazu, odnosno obnovu posljednje tri lađe.

U međuvremenu su radovi stali, stvar je počela ‘smrdjeti do neba’, a posljednje tri lađe ostale su neobnovljene. Nakon pada proračuna hajka oko Lazareta je utihnula. Posljednje informacije govore kako je Grad naposljetku platio tvrtki Monte Mont deset milijuna kuna radova ‘koje nitko nije naručio’ (kako je tvrdio Andro Vlahušić), a obnovu posljednje tri lađe preuzeo je Zavod za obnovu Dubrovnika.

Naime, kako stoji u odgovoru ravnateljice ZOD-a, Ive Carević-Peković, njihov plan je financiranje preostale tri lađe osigurati iz EU fondova.

‘Prilikom otvaranja natječaja Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine, najveću zrelost za prijavu (spremnost po pitanju projektne dokumentacije i ishođene građevinske dozvole ) imale su preostale tri neobnovljene lađe u Lazaretima. Smatrali smo kako je ovo idealna prilika da se dovrši obnova cijelog kompleksa i zaokruži priča oko Lazareta te smo Gradu predočili ideju o prijavi, a nakon njihove potvrde zatražili i projektnu dokumentaciju (glavni projekt, građevinska dozvola)’, stoji u njezinom odgovoru u kojem dalje napominje kako ‘Zavod za obnovu Dubrovnika nije u nijednom pogledu bio uključen u dosadašnju obnovu Lazareta (7 lađa)’.

Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić