Hrvatska

HLAĐENJE NA NAJJAČE U srpnju zabilježena rekordna potrošnja električne energije u Hrvatskoj!

klima klime grad

Ovogodišnji srpanj ostat će zapamćen kao najtopliji u povijesti pa stoga ne čudi podatak kako je upravo u tom mjesecu u Hrvatskoj oboren ovogodišnji rekord u potrošnji električne energije.
Prema podacima udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, a koje donosi poslovni.hr, 17. srpnja između 14 i 15 sati u Hrvatskoj je zabilježen ovogodišnji rekord u potrošnji električne energije koji je iznosio je čak 3167 MWh.
Ovo je, navode iz OIEH, i najviša potrošnja u jednom satu otkad postoje mjerenja sofisticiranom opremom. Apsolutni rekord u jednom satu odnosio se i na najveće opterećenje sustava.
-U srpnju se uočava velika promjenjivost te porast dnevne potrošnje i vršnog opterećenja zbog nepredvidivih vremenskih prilika tijekom mjeseca, ali i pojačanog utjecaja turističke sezone. Zbog povećane potrošnje u srpnju bili smo primorani uvoziti električnu energiju. Ostvarena je izrazito velika proizvodnja hidroelektrana, posebno akumulacijskih HE iz dotoka vode i pražnjenja akumulacija. Termoelektrane na plin su tijekom srpnja ostvarile veliku proizvodnju zbog smanjenja dotoka vode za HE. Zbog uravnoteženja satne bilance bilo je potrebno uvoziti značajne količine električne energije i to čak 265 GWh, dok je maksimalni satni uvoz iznosio 1451 Mwh/h – stoji u analizi ovog udruženja, čiji je zaključak kako nam je mjesec rekordnih temperatura i rekordne potrošnje još jednom pokazao sve mane elektroenergetskog sustava Hrvatske. O tome više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

GLUMICA ZRINKA CVITEŠIĆ Ne sjećam se kad mi je netko toliko prirastao srcu kao što je Jele

Ivana Mijić Vulinović

HRT uveo cjelogodišnju pristojbu: Iznajmljivači apartmana nezadovoljni novom odlukom

Dulist

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist