Kultura

HKD NAPREDAK DUBROVNIK Predstavljanje monografije ‘Novac Dubrovačke Republike’

HKD NAPREDAK DUBROVNIK Predstavljanje monografije 'Novac Dubrovačke Republike'

U četvrtak, 14. ožujka u 19 sati u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku (Palača Sponza), Hrvatsko kulturno društvo Napredak Dubrovnik predstavit će knjigu ‘Novac Dubrovačke Republike’. Autor ove monografije je Zlatko Viščević, pravnik i numizmatičar.

Knjiga ‘Novac Dubrovačke Republike’ je nastala s ciljem da dubrovačku numizmatiku približi domaćoj i svjetskoj numizmatičkoj javnosti. Rad na knjizi trajao je sedam godina i knjiga je konačno izdana krajem 2018. godine. Ljepota i finoća dubrovačkog novca uvrstile su ga u samu elitu svjetske numizmatike i kao takav je predmet interesa numizmatičara iz svih krajeva svijeta.
Naglasak u ovoj knjizi je na samim numizmatičkim izdanjima Dubrovačke Republike, stoga se u njoj ne obrađuje povijest dubrovačkog novca, niti povijest dubrovačke kovnice. Ova knjiga u svojoj biti predstavlja numizmatički katalog, odnosno prikaz svih vrsta dubrovačkih novaca i njihovih varijanti. Kao takva, knjiga je primarno namijenjena numizmatičarima, aukcijskim kućama i muzejima.

Cilj je ove knjige popularizirati dubrovačku numizmatiku, pobuditi novi interes kod numizmatičara za istu te doprinijeti organizaciji postojećih i budućih kolekcija dubrovačkog novca.
Knjigu će predstaviti Marin Ivanović, predsjednik HKD Napredak Dubrovnik, arheolog Darko Milošević i autor knjige Zlatko Viščević.

Pročitajte još

ZBOR BLASIUS NASTUPA U METKOVIĆU Slavlje se nastavlja!

Dulist

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist