Županija

‘HIKING EUROPE’ Kako razvijati pješački turizam u budućnosti? Zna DUNEA!

'HIKING EUROPE' Kako razvijati pješački turizam u budućnosti? Zna DUNEA!

Četvrtak u Stonu bio je idealan za prošetati se, ali samo zbog lijepog dana, već i zbog završne konferencije EU projekta ‘Hiking Europe’ koja je u ovo pitoreskno mjesto dovela mnoge zanimljive sudionike koji su se bavili mogućnostima razvoja pješačkog turizma u budućnosti.

Ovaj hvalevrijedan događaj organizirala je Regionalna razvojna agencija DUNEA kao jedan od projektnih partnera.

Sudjelovali su predstavnici projektnih partnera, Europske komisije, ugledni predavači te predstavnici stranih turističkih agencija koje se bave prodajom turističkih aranžmana koji uključuju pješačke ture. Svi partneri – španjolska regija Katalonija, talijanska Emilia-Romagna, irska regija Donegal te Dubrovačko-neretvanska županija, predstavljaju danas turističke pakete svojih pješačkih tura. Porazgovarali smo s nekima od njih za DuList.

Zamjenica župana Nikole Dobroslavića, Žaklina Marević, kazala je kako ovakav tip rada još jedan od dokaza koliko naša županija povlači novaca iz Europske unije za ovakve vrijedne projekte.

'HIKING EUROPE' Kako razvijati pješački turizam u budućnosti? Zna DUNEA!

– Radi se projektu koji je nedavno završio ali naša razvojna agencija DUNEA nastavlja i dalje sa sličnim projektima – naglasila je Marević vrijednost ovakvih inicijativa, te prepustila riječ Heleni Brčić, zamjenici direktorice iz DUNEA-e o ovom međunarodnom projektu.

-DUNEA je jedini partner iz Hrvatske, među Irskom, Španjolskom Njemačkom, našim okolnim zemljama, s temom ruralnog turizma, te smo dobili dobre turističke pakete koji su bili i cilj ovog projekta. Nastavljamo sa suradnjom i nadam se da ćemo uspjeti osigurati sva sredstva – kazala je Brčić dodavši kako je projekt ukupne vrijednosti dva milijuna eura, za DUNEA-u 50 tisuća eura.

Valentino Izzo iz COSME, Europskog programa za male i srednje poduzetnike, kazao nam je kako smatra ovaj projekt vrlo uspješnim europskim produktom.

'HIKING EUROPE' Kako razvijati pješački turizam u budućnosti? Zna DUNEA!

– Ovaj turistički projekt pomaže stvoriti raznovrsnost među zemljama i među ponudom. Također je vrlo bitan za ovo područje jer pokriva sve sezone te pokazuje i partnerstvo među zemljama u smislu spajanja raznolike ponude – kazao nam je Izzo, dodavši kako ovakvi projekti pokazuju budućnost.

Među partnerima bila je i gospođa Nuria Marti iz španjolske turističke agencije Pirineo Emocio koja itekako ima iskustva u hikingu.

– Već deset godina bavimo se ovim poslom i trudimo se prezentirati našim klijentima konkretne, all-inclusive produkte. Dakle, jednim pozivom možete dobiti kompletnu uslugu. Ovakvi projekti donose nam konkretne ideje potom realizacije i to je sjajno. Učimo jedni od drugih – kazala je Marti.

Naš projekt uključuje prostor Napoleonovog puta u Stonu i pješačke staze otoka Mljeta, a nazvana je ”Putevima Napoleona i Odiseja”. Predstavljena je u Roadbooku, te na web stranici www.hikingeurope.net s ostalim turističkim paketima zemalja partnera, a ujedno se planira i zajednička promotivna kampanja.

U putnom vodiču, koji je također nastao kao rezultat ovog projekta, predstavljeni su trodnevni i petodnevni putni aranžmani koji uključuju pješačenja stonskim zidinama, posjet solani, šetnju Napoleonovim putem, potom vožnju do Mljeta i šetnju Nacionalnim parkom te otkivanje njegovih zanimljivosti. U sklopu konferencije partneri na projektu, ali i nove regije koje su iskazale interes za uključivanje u HikingEurope mrežu, donijet će zaključke o mogućnostima nastavka projekta i njegovu daljnjem financiranju te širenju mreže pješačkih ruta i na druga područja.

Sutra će se na Mljetu održati radionica namijenjena prvenstveno predstavnicima privatnog sektora. Naime, ovaj projekt ima za cilj i unaprijediti opseg ponude pješačkih staza kako bi se fizičku aktivnost nadopunilo s otkrićem ruralnih područja, poput doživljaja lokalne tradicije, upoznavanje s domaćom kuhinjom, kupnja na lokalnim tržnicama, ponuda autohtonih suvenira i sl. Bit će ujedno predstavljen uspješan primjer poslovanja HALTIA- Centra za prirodu iz Finske.

Projekt Hiking Europe financiran je iz COSME programa Europske komisije za konkurentnost malih i srednjih tvrtki. Cilj mu je razviti alternativnu masovnom turizmu, koristeći bogatstva i zanimljivosti ruralnih prostora velikih turističkih destinacija. Nositelj projekta je katalonska turistička zajednica i provodi ga s partnerima iz Hrvatske, Irske, Italije, Njemačke i Austrije.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist