Politika

HDZ O KANDIDATURI DUBROVNIKA ‘Vlahušić po tko zna koji put sramoti građane i Grad!’

HDZ O KANDIDATURI DUBROVNIKA 'Vlahušić po tko zna koji put sramoti građane i Grad!'

Gradski odbor HDZ-a uputio je priopćenje za javnost povodom predaje kandidature Dubrovnika za EU prijestolnicu kulture. Točnije povodom potpisivanja Izjave časti, koju je u slučaju Dubrovnika potpisala zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, a ne pravomoćno osuđeni Andro Vlahušić.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

– ‘NARAVNO da može!’, odgovorila je potpredsjednica Vlade Vesna Pusić prije mjesec dana jednom portalu na izravno pitanje može li pravomoćno osuđeni Andro Vlahušić ukoliko postane gradonačelnik potpisivati dokumentaciju Grada Dubrovnika kada je riječ o EU natječajima i strukturnim fondovima!

Jučer smo svijedočili – ”NARAVNO da ne može!” – budući je za kandidaturu Europske prijestolnice kulture 2020. Grad predstavljala zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, koja je potpisala kandidacijsku knjigu, a izjavu časti?

Naime, uz knjigu se prilaže i Izjava časti, kojom grad podnositelj prijave i potpisnik jamči kako nije u nekoj od situacija koje bi ga isključile iz projekta, a gradonačelnik Andro Vlahušić zbog pravomoćne presude za zloupotrebu položaja GRADONAČELNIKA nije mogao potpisati ovu izjavu.

Vlahušić je pravomoćno osuđena osoba za djelo zlouporabe dužnosti koju je počinio za vrijeme dok je bio gradonačelnik, a odredbe aneksa ugovora i EU natječaja točno navode upravo tu prepreku, stoga Vlahušićev potpis nije valjan.

No, pravni stručnjaci i stručnjaci za EU fondove tvrde da također, nije moguće da Vlahušić ‘prebaci’ svoj potpis na nekog drugog, odnosno da netko umjesto njega potpiše. Logično je da on ne može na nekoga drugoga prebaciti prava koja ni on sam nema. Prema tome i taj je ugovor nevaljan – pa se postavlja pitanje da li je valjan potpis zamjenice gradonačelnika Šimac-Bonačić?

Još ranije, stručnjakinja za EU fondove Ariana Vela kazala je kako će ukoliko je osoba osuđena za za zlouporabu položaja i ovlasti, primanje ili davanje mita, zlouporabu u javnoj nabavi, nezakonito pogodovanje ili još nekoliko kaznenih djela, a po zakonu je osoba ovlaštena za zastupanje grada, isti taj grad bit isključen iz svake procedure dobivanja sredstava EU u tijeku evaluacije.

U člancima 106. i 107 kažu da se se pravne osobe (Grad Dubrovnik) kojima je čelu osoba koja je pravomoćno osuđena za razna djela, među kojima i zloporabu ovlasti (Vlahušić) mogu kandidirati za europske projekte, ali u procesu odabira moraju biti eliminirani, ne mogu biti odabrani!

Sramotno je da Vlahušić po tko zna koji put obmanjuje javnost predstavom oko kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. te sramoti građane i Grad! – priopćenje je Gradskog odbora HDZ-a Dubrovnik.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist