Hrvatska

Haaški sud: Srbija nije kriva za genocid!

rat pavo urban7

Haaški sud odbacio je danas i hrvatsku tužbu i srpsku protutužbu za genocid. Hrvatska tužba odbačena je s 15 glasova za i dva protiv dok je srpska protutužba odbačena jednoglasno.
-Zaključci ICTY-ja kažu da djela nisu počinjena da se uništi hrvatsko stanovništvo već da ih se natjera da napuste područja da se stvori homogena srpska država. Sud se slaže s time – rekao je predsjednik Međunarodnog suda Peter Tomka
– JNA i srpske snage nisu ubile zarobljene hrvatske vojnike, a relevantno je usporediti broj tih ljudi s brojem žrtava kako bi se vidjelo da su JNA i srpske snage iskoristile priliku da unište ovu skupinu. Možemo zaključiti da Hrvatska nije uspjela dokazati da su počinitelji djela iskoristili priliku da unište značajan broj pripadnika zaštićene skupine – naglasio je Tomka.
– Hrvatski argumenti “ne vode zaključku da je postojala namjera uništenja Hrvata u potpunosti ili u dijelu” u Vukovaru. “Djela koja sadrže actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namjerom koja je potrebna da bi se ta djela kvalificirala kao djela genocida”, zaključio je Sud.
“Stoga, hrvatska tužba mora biti odbačena u potpunosti”, rekao je Tomka
U osvrtu pak na srpsku protutužbu, predsjedni suda je istaknuo:
– Postoji dovoljno dokaza o lošem postupanju prema Srbima tijekom i nakon operacije Oluja, zaključuje ICJ. Bilo je uništavanja i paljenja srpske imovine. No, “čak i ako im je imovina pljačkana i paljenja, to ne znači da se to događalo s namjerom fizičkog uništenja srpskog stanovništva u Krajini. Sud utvrđuje da protutužba Srbije mora biti odbačena u cijelosti – rekao je predsjednik Međunarodnog suda Peter Tomka
Sud je ocijenio kako su mnoga svjedočenja koja je iznijela Hrvatska manjkava, te kako su u nekim svjedočenjima od strane hrvatskih policajaca prepričane izjave svjedoka, a sud je ‘primiijetio i kako optužba protiv Slobodana Miloševića pred ICTY-jem (Međunarodnom kaznenim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije) jest uključivala optužbu za najteže djelo, genocid, u dijelu optužnice koji se ticao BiH, ali ‘takva optužba nije bila podignuta za dio optužnice koji se ticao Hrvatske’.

Pročitajte još

EU sud za ljudska prava odbio sve tužbe slovenskih ribara

Dulist

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist