Aktualno

Gužve zbog propusnica, osobnih i putovnica

Gužva u dubrovačkoj Policijskoj upravi nastala je zbog izdavanja putovnica državljanima Republike Hrvatske s prebivalištem u BIH, zahtjeva za nove biometrijske osobne iskaznice, kao i pogranične propusnice s kojima će građani u uskom pojasu s BIH moći lakše prolaziti preko granice s tom državom koja ostaje izvan pojasa EU.

 
–  Gužve traju  gotovo dva mjeseca, a krenule su 6. svibnja kada smo počeli izdavati pogranične propusnice sukladno sporazumu između RH i BIH. S obzirom da je išao novi sporazum koji će biti spreman 1. srpnja a predviđao je da naši građani izdavaju pogranične propusnice u RH, a državljani BIH u svojoj zemlji, sada se, s obzirom da je jednostavnije dobiti pograničnu propusnicu, veliki broj građana odlučio nju izdvaditi tako da mogu slobodno reći da smo mi rekorderi po tom pitanju. Naša uprava izdala je oko 2 i pol tisuće pograničnih propusnica, u Metkoviću oko 1000, a na području Grude oko 100 propusnica. Sutra je zadnji dan izdavanja i vjerojatno će velike gužve biti i sutra – rekao nam je voditelj službe Upravnih i inspekcijskih poslova PU Dubrovačko-neretvanske Siniša Bačić.

–  Na graničnim prijelazima Neum i Klek potrebne su osobne iskaznice, a na pograničnima poput Čepikuća i Imotice potrebne su propusnice koje koštaju 60 kuna i vrijede 5 godina – dodao je.

–  One se moraju ovjeriti i u RH i u BIH – u Neumu, Trebinju i Čapljini – naglasio je dodavši kako je do gužvi došlo i zbog izdavanja putovnica hrvatskim državljanima s prebivalištem u BIH. .

–    Gužve je stvorio i Zakon o izmjenama Zakona o putnim ispravama koji je na snazi od 2009. Omogućio je da građani bez obzira na prebivalište mogu u bilo kojoj PU izvaditi putovnicu. Najveća navala dogodila se kada je informacija došla da građani s prebivalištem u BIH neće moći u Hrvatsku bez biometrijskih podataka odnosno osobnih iskaznica. Naime, s obzirom da oni imaju samo domovnicu i ne mogu dobiti hrvatsku osobnu iskaznicu, već putovnicu, odlučili su zatražiti putovnicu jer s njome mogu dalje u Europu. Najviše zahtjeva naravno došlo je u PP Metković i Ploče, te Ston. U  PP Ploče smo tijekom ova zadnja dva mjeseca izdali 106 putovnica, da bi ih sad izdali 818. U PP Ston sa 54 taj broj se povećao na 363. Imamo povećanje i po pitanju zahtjeva za novim osobnim iskaznicama – u PP Ston za 129 posto, u Pločama za 74 posto, dok je PP Metković zabilježio porast zahtjeva za putovnicama za 250 posto a osobnih iskaznica za 26 posto. I dubrovačka uprava bilježi povećanje – 117 posto za putovnice i 102 posto za osobne iskaznice – naglasio je Bačić istaknuvši kako je Policijska uprava ove godine izdala 6690 osobnih iskaznica, a  prošle godine 3265.

–   Od 10. lipnja počelo je izdavanje biometrijskih osobnih iskaznica i dosta je građana i to željelo obaviti. Novi zakon omogućio je da i djeca mogu dobiti osobnu iskaznicu, kako bi nesmetano mogli prelaziti preko Neuma. S obzirom da je putovnica dosta skuplja i dođe oko 450 kuna, roditelji su odlučili djeci izvaditi osobne koje koštaju 50 kuna plus još slike – napomenuo je dodavši kako će puno manje gužve  biti od 1.srpnja kada se više neće izdavati pogranične propusnice.

– No, gužve će potrajati još neko vrijeme jer će ljudi morati ponovno doći preuzeti svoje putovnice. Produženo nam je i vrijeme izdavanja novih osobnih iskaznica i boravka jedne osobe na šalteru. Kad zaprimimo zahtjev za putovnicu kasnije vršimo skeniranje, a kod osobnih na licu mjesta. Pošto je riječ o biometrijskim slikama dođe do zastoja kao i primjerice ako su masni prsti. Stoga apeliramo na naše građane da budu strpljivi – zaključio je Bačić.
 

Pročitajte još

ARHITEKTICA MARJA MIA KOLENDIĆ Nedovoljno se govori o zelenilu i hortikulturnom uređenju

Maria Prkut

GUŽVE NA KONAVOSKIM GRANIČNIM PRIJELAZIMA Kilometarske kolone prema Crnoj Gori

Dulist

Rovinj, Vir i Poreč u vrhu srpanjskih destinacija, županija na milijun i pol noćenja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija