Aktualno

Gruškom smradu kumuje Mokošica

Neugodni mirisi koji se često šire Gružem mogu se trajno riješiti jedino izgradnjom novog sustava za pročišavnaje otpadnih voda s područja Mokošice.

Kako je objasnio direktor Vodovoda Pero Mišković smrad se u Gružu događa zbog toga što otpadne vode iz Mokošice putuju određeno vrijeme, i upravo u trenutku kada dolazi do raspada bakterija i kada je smrad najintenziniji stižu u Gruž, na pročišivač Lapad.

A to se može riješiti tako da se novi napravi na području između Mokošice i Lozice koji bi prikupljao sve otpadne vode s tog područja te ih pročišćavao i ispuštao u more tu, dakle bez putovanja do Gruža. Izgradnja ovog novog sustava dovela bi, rekao je Mišković, i do značajne uštede energije zbog prepumpavanja, riješio bi se smrad, a postojeća mreža bi se rasteretila.

No, njegovu izgradnju treba predvidjeti postojećim prostorno-planskim dokumentima, iako se s nadležnim upravnim odjelom već razgovara oko potencijalne lokacije. Na novinarko pitanje kada bi se novi sustav za pročišćavanje otpadnih voda moga izgraditi Mišković je rekao da bi za sve bilo potrebno barem pet godina, budući da je riječ, kako je objasnio Niko Šalja, o stvaranju drugog, odvojenog sustava, što nije tako jednostavno, a treba riješiti i financijsku stranu priče.

Pročitajte još

Most dr. Franja Tuđmana zatvoren za prvu skupinu vozila

Dulist

OPĆINU STEŽU ROKOVI Vrtić u Kuparima do 2026.?

Andrea Falkoni Račić

Festanjulka Lada Jurica šalje pozdrave iz Bruxellesa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija