Politika

GRMOJA U DUBROVNIKU ‘Radit ćemo kao i na razini države – u službi javnih, a ne privatnih interesa’

GRMOJA U DUBROVNIKU 'Radit ćemo kao i na razini države - u službi javnih, a ne privatnih interesa'

Kandidat za župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Grmoja sa svojim kandidatima za zamjenike Matom Tomljanovićem i Dariom Pecotić održao je ovu subotu konferenciju za medije na pristanišut Batala, a podršku su mu dali Vlaho Orepić i Maro Kristić.

Tema konferencije bila je izgradnja terminala u Gružu i osiguranje vezova u komunalnoj lučici Batala, no Grmoja se osvrnuo i na niz tema s nacionalne razine.

– Kad preuzmem upravljanje županijom, radit ćemo raditi isključivo kao što smo radili na nivou države – u službi javnih a ne privatnih interesa, kao što je bio slučaj ovdje i kod luke nautičkog turizma i kod terminala u Gružu, gdje se pogodovalo privatnim interesima, gdje se nije gledao interes grada. To će se sigurno mijenjati našim dolaskom u županiju. Isto tako na ovom području imamo malo komunalnih vezova za naše građane i to ćemo definitivno proširiti i na ovom području i u Rijeci dubrovačkoj i u Solitudu, tako da je definitivno potrebna jedna koordinacija između županije i grada, što dosad nije bio slučaj – kazao je Grmoja, dodavši kako je ‘ovoj županiji potreban jedan energični župan koji će rješavati probleme županije i raditi isključivo u javnom interesu’.
– Kod gruškog terminala nije se vodilo računa o vršnim kapacitetima što je bila i uputa UNESCO-a, gledalo se kako pogodovati francusko-turskom konzorciju, a ono što je bio naš stav od početka je kako terminal treba biti u vlasništvu građana Dubrovnika. Imamo i kapacitete i sredstva da se to izgradi i bude u službi razvoja samog grada a ne u službi nekakvih privatnih interesa – dodao je Grmoja, a komentirao je i političku situaciju na državnoj razini.

– Premijer Plenković je lagao hrvatski narod od samih početaka. Obilazio je Hrvatsku i govorio, prodavao spinove da smo mi rušili vladu s SDP-om a upravo je njega i tu vladu koja je bila ozbiljno kompromitirana situacijom u Agrokoru, spasio predstojnik Milanovićeva ureda. Glavni i strateški partner mu je Milorad Pupovac, sad će ići s Vrdoljakom, Vesnom Pusić i IDS-om u koaliciju, tako da to prodavanje priče o domoljublju i držanje lekcija MOST-u jer smo se navodno svrstali uz SPD ne stoje, njima je bitno isključivo sačuvati pozicije i zataškati kriminal u Agrokoru, što smo govorili od početka – kazao je među ostalim Grmoja.

– Dugo vremena je hrvatska politika pogodovala bankama, to se vidjelo i kod izglasavanja zakona o HNB-u gdje je konačno trebala ući revizija. Samo 15 zastupnika Mosta i još dva, Pernar i Aleksić, su glasali za naš prijedlog zakona. Toliko o tome kakva je bila pozicija hrvatske vlade o bankama. Nema nama tko što prijetiti. Mi moramo štititi naš gospodarski sustav. Da je MOST u vlasti to i bilo tako, a što će se događati, ja to u ovom trenutku ne znam – nastavio je Gromja, ističući kako, ‘po izjavama premijera izgleda da neće biti izbora, jer on ima svoje partnere i vjerojatno se odrekao dijela svojih ljudi’.

Mislim da bi to mogla biti vladajuća većina a MOST će biti žestoka i konstruktivna oporba – kao i dosad, dodao je Grmoja, a na pitanje o podršci SDP-a odgovorio je:

– Očekujem podršku svih građana ove županije, da svi oni koji žele promjene izađu na izbore. Ne želimo potpore stranačkih vodstava. Mislim da su ljudi dovoljno mudri i pametni da im netko ne treba sugerirati i davati naputke za koga će glasovati. Ako žele promjene, imaju novog i energičnog župana, ako žele sve isto imaju HDZ-ovog župana koji u 68 godini traži novi, treći mandat. Sklopljena koalicija s DDS-om traži protutežu, a mislim da bi bilo dobro da građani izaberu mene kao župana. Nije dobro da ista politička opcija vodi i grad i županiju – to pomalo sliči na apsolutizam kojeg smo imali priliku vidjeti u Vladi RH – naglasio je Grmoja, još jednom ponovivši kako nema govora o koalicijama, no kako će podržati svaki kvalitetan prijedlog koji ide u korist građanima.

Nakon Grmoje, okupljenima se obratio i Vlaho Orepić.

– Moje je porijeklo iz Konavala a živim u Pločama i na neki način svojim životom zaokružujem ovu županiju. Želim pozvati sve ljude da izađu na izbore jer imaju mogućnosti zbora između čovjeka koji sluša i služi narod, a to je Nikola Grmoja, i čovjeka koji sluša i služi političkom mentoru. Da je tome tako podsjetit ću vas jednog događaja iz prošlosti. Gospodin Dobroslavić nije se udostojio doći na referendum gdje se narod Neretve i Ploča se borio protiv monstruma u obliku termoelektrane kojeg su njegovi mentori htjeli graditi u Pločama. Sramotno. U tom kontekstu, ne navijam za promjenu bez razloga, govorim o uistinu ozbiljnoj situaciji gdje vlast treba vratiti prema narodu – zaključio je Orepić.

PROMO

Pročitajte još

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist