DuList IN

Grk Bire najbolje ‘ljubi’ malostonsku kamenicu

Grk Bire najbolje 'ljubi' malostonsku kamenicu

Peto izdanje međunarodnog vinskog festivala ‘Dubrovnik FestiWine’ obilježilo je, sad već tradicionalno, ocjenjivanje vina koje se najbolje slaže s malostonskom kamenicom pod intrigantnim nazivom ‘Blind Date – In love with Ston oysters’.

Stvoriti čarobnu kombinaciju najdraže autohtone delicije i lokalnih vina dubrovačkog kraja čiji okus i aroma najbolje ističu sve njene sofisticiranosti nije uvijek lak zadatak. Organizatori Dubrovnik FestiWinea zato su u pomoć pozvali ocjenjivački sud, sastavljen od 30ak članova žirija Dubrovnik Festiwine Trophy natjecanja, predstavnika medija, sponzora i prijatelja festivala koji su ocjenjivali prijavljena vina sistemom ocjenjivanja od 1 do 5, od lošeg do odličnog.

Uz svježe kamnenice, koje Općina Ston donira za Blind date promovirajući tako perjanicu svoje ponude malostonsku kamenicu, domaći kruh i ekstradjevičansko maslinovo ulje posluženo je 20 prijavljena vina: 16 bijelih i 4 rose vina s Korčule, Pelješca, iz Komarne i Konavala.

– Svi znamo da na spoju naslijepo možemo očekivati neočekivano, stoga smo na ovom posebnom događanju za žiri pripremili da iz prve ruke ocijene koja se lokalna vina iz Dubrovačko – neretvanske županije najbolje sljubljuju s našom nadaleko poznatom delicijom. Riječ je, naravno, o malostonskoj kamenici, a nakon prebrojanih glasova apsolutni pobjednik ocjenjivanja je Grk Bire – rekao je Aleksandar Noršić, sommelier i ugostitelj, sudac Dubrovnik FestiWinea i moderator ovog događaja.

Grk je autohtona sorta vinove loze koja uspijeva i postiže izvrsne rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde na otoku Korčuli. Odlikuje se dobrom bujnošću uspravno rastućih mladica i snažnog trsa. Dozrijeva u III razdoblju (kraj VIII i početak IX mjeseca). Od sorte Grk s položaja Lumbarde proizvode se vina visoke kakvoće kasnijom berbom u kategoriji suhih a kasnom berbom u kategoriji predikatnih ili desertnih vina.

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist