Aktualno

Gripa ne jenjava, broj stvarno oboljelih dvostruko veći od prijavljenog

Bolovanje bolest

Do 5. veljače na području Dubrovačko-neretvanske županije ukupno je prijavljeno 926 oboljelih od gripe. Najviše ih je na području Metkovića (313), zatim Dubrovnika (243), Korčule (237), te Ploča (133).

No, stvarni broj oboljelih, navode iz Zavoda za javno zdravstvo DNŽ zasigurno je dvostruko pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih Odjelima za epidemiologiju. Razlog tome je, navodi dr.med. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju, što se jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike ne javi svom izabranom liječniku te ne budu registrirani, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnika.

Do sada je najviše oboljelih u dobnoj skupini (30-64 god.) koja je i najbrojnija, a i slabog odaziva na cijepljenje protiv gripe. Još uvijek nije velik broj oboljelih među malom djecom kao i školske djece.

Prema podacima dobivenih s terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 5400 osoba (od isporučenih 5520 doza cjepiva).

Pročitajte još

[FOTO] LEONARDA TIKVICA ‘PEP konferencija je prilika mladima za čuti iskustva stručnjaka iz prve ruke’

Nora Di Leo

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist