Grad

GRADSKO VIJEĆE Evo tko je izabran u Upravno vijeće Blagih djela!

GRADSKO VIJEĆE Evo tko je izabran u Upravno vijeće Blagih djela!

Nakon godina peripetija i podjela oko Zaklade Blaga djela, konačno je imanovano novo Upravno vijeće u sastavu Mario Dujić, Maro Kristić, Nada Medović, Kruno Težak i Terezina Orlić.
Podsjetimo, nakon što je istekao rok za imenovanje UV, to je trebalo napraviti Gradsko vijeće. U toj situaciji bivši gradonačelnik Andro Vlahušić vidio je priliku da preuzme brojne nekretnine ove Zaklade, no protiv svega su se pobunile stare strukture, predvođene upraviteljem Nikolom Čičom Obuljenom i Joškom Radicom.
U međuvremenu je na mjesto upravitelja svojedobno imenovan Klario Šober, no to nije bilo dugog vijeka i zbog nemogućnosti rada dao je ostavku. Zaklada zapravo godinama radi u nekakvom zakonskom vakumu.
Vido Bogdanović rekao je kako mu je drago da je ova trakavica konačno završena, ali je istaknuo kako Statutom Zaklade članove UV predlaže upravitelj Zaklade.
-Ne sviđa mi se što se politika uvalila u Blaga djela. Od početka je ona bila građanska. Predstavnica Grada je Nada Medović, ali sada imamo dva predstavnika politike, a to je Maro Kristić i Terezina Orlić. Pero Vićan je bio glavni kočničar Blagih djela, zajedno s Olgom Muratti i Androm Vlahušićem. Nisam uvrijeđena frajla jer nisam imenovan za volonterskog upravitelja. Ovdje je puno politike, puno više nego struke – rekao je on te dodao kako već pet do šest godina stoji blokirana imovina i sredstva.
-Imamo i situaciju sukoba interesa jer Blaga djela imamo pet do šest tužbi protiv Grada. Čije ćete interese braniti kad dođe do izbora Grad ili Blaga djela – pitao je Bogdanović.

Mato Franković rekao je kako se nakon sedam godina rješava problematika Blagih djela.
-Cijelo ljeto Zaklada nije mogla raspisati natječaj za knjižaru i zato je bivši prostor Algoritma stao prazan. Biti član Upravnog vijeća Blagih djela je čast i oni imaju pravo raditi za interese Zaklade i Grada. Jer je to isto. Te osobe ne mogu utjecati na pravne sporove koji se vode između Blagih djela i Grada Dubrovnika – rekao je Franković.
Terezina Orlić rekla je da ona ne može biti ‘Pero Vićan’, te kako nema nikakvog razloga da ga se dovodi u vezu s njime.
Bogdanović joj je uzvratio kako je ona bila Vićanova kandidatkinja, te kako on ‘zna što je Pero Vićan radio vezano za Blaga djela’.
-Pero Vićan ne može smisliti Nikolu Obuljena i zato mi je drago da ste se uspjeli izmaknuti iz te ekipe i da ćete na sljedećoj sjednici UV predložiti Nikolu Obuljena za upravitelja Zaklade suprotno raspoloženju Pera Vićana – rekao je on.
Ljubo Nikolić pitao je treba li politika uopće ući u Zakladu, a pitao je hoće li se Grad na isti način gurao u Eko Ombliće ili Srđ je naš.
Nakon rasprave Odluka je prihvaćena uz suzdržanu Matiju Ćale Mratović.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist