Grad

GRADSKI VIJEĆNICI O SVOJIM NAVIKAMA ‘HDZ traži prazno mjesto u kantama za smeće’

GRADSKI VIJEĆNICI O SVOJIM NAVIKAMA 'HDZ traži prazno mjesto u kantama za smeće'

Gradski vijećnici protrest će izvješća o poslovanju gradskih tvrtki i ustanova za 2017. godinu. Tijekom rasprave Jadran Barač iznio je stav SDP-a, istaknuvši kako će vezano za trgovačka društva biti suzdržani kod glasovanja. Apelirao je i da se sve ovo ne pretvori u političko prepucavanje. 

– Glasanje vijećnika nije obvezno, nema pravnu važnost i koji je onda smisao glasanja. Ako ne prihvatimo izvješće, koje su posljedice za trgovačko društvo i što gradonačelnik u tom slučaju namjerava poduzeti – upitao je Barač tijekom rasprave o izvješću tvrtke Boninovo. Na to su mu predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i gradonačelnik objasnili kako je to sukladno Statutu i dok se Statut ne izmijeni, izvješća će biti na Gradskom vijeću.

To je ponovio i Franković koji je rekao kako je ista praksa i u Saboru te da je dobro da su izvješća pred javnosti, radi transparentnosti i kako bi i javnost i vijećnici imali uvid u poslovanje.

Izvješće Boninova prihvaćeno je jednoglasno, a potom je krenula rasprava o Čistoći, koja je prošlu godinu poslovala s gubitkom.

Pomoćnik direktora Čistoće Mato Kristić, ujedno gradski vijećnik, ‘branio’ je izvješće ove tvrtke. Njegova stranačka kolegica Dolores Lujić pitala je na koliko javnih odlagališta nije moguće odvajanje otpada.

-Zbog čega je nadzor kamerom trošak Čistoće, a ne Grada – pitala je Lujić.

-Grad ima prostorno vrlo skromne mogućnosti za odlagališta. Implementacija nove urede je u tijeku. Natječaji Ministarstva su pred nama i oni će označiti trenutak kada ćemo početi primjenjivati uredbu i nabaviti spremnike za odvajanje – rekao je Kristić, dodavši kako GDPR stvara problem jer se bez pristanka korisnika ne može doći do podataka.

-Uredba Vlade RH je striktna jer traži od svakog korisnika dostavu podataka – rekao je Kristić, naglasivši kako je Čistoća prošlu godinu završila s gubitkom jer posluje po starom cjeniku iz 2010. godine.

Vijećnik Pero Milković tražio je da se ubace dodatni kontejneri tijekom ljetnih mjeseci, jer se otpad često nema gdje odložiti.

-Vidim da se vi iz HDZ-a vozite s autima dok bacate smeće pa i vi doprinosite gužvi – rekao je Milkoviću i Bekiću Miho Obradović, budući da su ta dva vijećnika ispričala svoje muke s bacanjem smeća i vozikanjem do prvog praznog kontejnera.

-Koliko je Čistoća spremna što se tiče vozila, kontejnera i edukacije građana. Većina ljudi nije shvatila nužnost odvajanja otpada. Možemo li u ova četiri mjeseca to kvalitetno napraviti – pitao je vijećnik Ivan Jelčić.

-I dalje nikako ne mogu shvatiti što je s Grabovicom. Kad se zatvara? Kad prelazimo u Lučino razdolje i što u međuvremenu? – pitao je Jelčić.

-Mi smo sve pripremne aktivnosti odradili. Međutim, dok se ne raspiše natječaj nećemo biti u mogućnosti nabaviti opremu – odgovorio mu je Kristić.

Gradonačelnik je istaknuo kako je za Grabovicu u tijeku ishođenje građevinske dozvole za sanaciju odlagališta, koja će trajati dvije godine. Istovremeno, na njoj još postoji mjesta za ograničeno odlaganje i problem je što nakon toga.

-Pronašli smo jedno odlagalište vrlo blizu Dubrovnika, ali ne možemo s otpadom prijeći državnu granicu i to sad rješavamo – rekao je gradonačelnik naglasivši kako je krajnji cilj Centar za gospodarenje otpadom.

-Ubio sam se u zadnje dvije godine da se naviknem bacati smeće uvečer. Trebamo krenuti od sebe. Nismo svi ovdje sveci – rekao je Marko Potrebica, dodavši kako je prije bio kao i svi njegovi susjedi s kojim bi se ujutro trefio na smeću.

-Tijekom turističke sezone količine otpada su ekstremne i činimo sve što je moguće. Teško je u ovim okolnostima na vrijeme prazniti sve te kontejnere – rekao je Maro Kristić.

Tatjana Šimac Bonačić rekla je kako se u gradu uvijek traži mjesto za nešto, za parking, pa sad i u kantama za smeće, -HDZ odnosno kolega Bekić traži mjesto u kantama – rekla je Šimac Bonačić, a Bekić je rekao kako mu je drago da je HDZ najviše ekološki osviješten.

Izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist