Grad

Gradska blagajna ‘u plusu’ 22 milijuna kuna, božićnice i jubilarne nagrade isplaćuju se s odgodom

Gradska blagajna 'u plusu' 22 milijuna kuna, božićnice i jubilarne nagrade isplaćuju se s odgodom

Na današnji dan Grad Dubrovnik ‘u plusu’ je 22 milijuna kuna. Gledam deset puta dnevno kakvo nam je stanje blagajne – komentirao je gradonačelnik Franković. Ipak, naglasio je, kako to ipak ne smiemo tumačiti kao veliki optimizam jer ulazimo u fazu kada se prihodi značajno smanjuju.

-Prosinac, siječanj, veljača i ožujak mjeseci su u kojima su prihodi blagajne značajno manji, ali siguran sam da ćemo zadržati likvidnost sve do proljeća i osigurat ćemo da se svi oni nužni i neophodni troškovi plaćaju.  Nikako još ne možemo govoriti o potpunom oporavku, o tome ćemo moći govoriti u lipnju kao i o vraćanju dijela kolektivnog prava svih zaposlenika Grada i svim ustanovama kojima je grad osnivač. Pratimo sve naše tvrtke u javnom vlasništvu. Sve su stabilne financijski i spremne za razdoblje pred nama – rekao je.

Uslijedilo je novinarsko pitanje jesu li upitne božićnice i jubilarne nagrade, gradonačelnik je odgovorio kako sva kolektivna prava gradskih ustanova i zaposlenika isplaćuju s jednom malom odgodom.

-Vrtićima smo jubilarne nagrade isplatili, Libertasu isto, do kraja godine planiramo ih isplatiti djelatnicima u Gradu i javnim ustanovama u kulturi. Za to ćemo osigurati sredstva rebalansom u prosincu. To sve ovisi o tijeku novca, planiramo i nadamo se da će biti novca. Božićnice ćemo uskladiti sa svim ustanovama kako bismo i to odradili. Napominjem da smo dobili nepredviđeni trošak testiranja onih koji se ne žele cijepiti. To će nas koštati 300 tisuća kuna. Moramo to sve uskladiti i vjerujem da ćemo naći mogućnost da ljudima isplatimo božićnice. Vjerujem da ćemo to uspjeti. Godinu i pol dana su radili s manjim plaćama, vjerujem da su zaslužili – istaknuo je.

Dodao je da će novi proračun biti realan te da je proteklog ponedjeljka predao nacrt proračuna u službu Gradskog vijeća.

-Kroz sljedećih tjedan dana ću ga prezentirati javnosti. Proračun je realan, u potrošnji konzervativan. Nismo išli u nove projekte, sva svoja sredstva usmjeravamo na socijalne kategorije. Cijeli niz je programa i oni zahtjevaju posebnu pažnju. U svemu drugome proračun je konzervativan i na razini je malo većoj od realizacije ovogodišnjeg. Planirali smo da bude 10 do 15 posto više od onoga što će se realizirati u ovoj godini. Može i više ako nam se dogodi normalna tuistička sezona od travnja. Tada ćemo već u lipnju moći povećavati proračunska sredstva. Korona kriza je započela u ožujku 2020. Od tada do danas Grad je otvorio minus na računu, a ‘ušao’ je u njega samo dva puta. Nijednoj socijalnoj skupini nismo ukinuli sredstva, svima smo pomogli. Pokazali smo da znamo gospodariti javnim financijama – zaključio je.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović